Terug

Volg Hart van Nederland

Eerste regionale hittegolf en eerste officiële tropische dag van 2023 een feit

Weerbericht

11 juni 2023, 13:21

Feest in Woensdrecht! Of juist niet? De eerste regionale hittegolf is een feit, meldt Weer.nl. Het werd namelijk om 13.10u in Woensdrecht 30,1 graden. Ook in de Bilt werd het 30 graden: daarom is het zondag ook de eerste officiële tropische dag.

Voor een regionale hittegolf zijn vijf zomerse dagen (25 graden) op rij nodig, waarvan zeker drie tropisch warm (30 graden) zijn. De Bilt heeft dit nog niet bereikt, daarom is er nog geen sprake van een officiële hittegolf.

Sinds afgelopen donderdag is het warmer dan 25 graden in het grootste deel van het land. Woensdrecht had als enige woensdag ook al een zomerse dag te pakken.

Maandag kan er ook op andere plekken in het land sprake zijn van een regionale hittegolf. De eerste officiële hittegolf wordt nog niet gehaald, want het komt in De Bilt zondag pas tot de eerste officiële tropische dag van het jaar. De komende dagen zullen de temperaturen ook weer een fractie lager uit, dus de kans dat we een echte hittegolf gaan aantikken is klein.

Hitteprotocol

Het hitteprotocol van Rijkswaterstaat geldt ook maandag. Zondag is het protocol in heel Nederland van kracht, maandag in alle provincies behalve Friesland, Groningen en Drenthe. Dit protocol houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan, direct worden geholpen.

Het hitteprotocol geldt maandag van 10.00 tot 22.00 uur. Ook zaterdag was het in de meeste provincies van kracht wegens de tropische temperaturen. Zodra er een grote kans is dat het 30 graden of warmer wordt, zet Rijkswaterstaat het protocol in.

Let ook op met alcohol en drugs deze dagen:

Met stralend weer extra beducht op gevaren van zon, alcohol en drugs
1:36
Met stralend weer extra beducht op gevaren van zon, alcohol en drugs

De laatste uitzonderlijk lange regionale hittegolf was vorig jaar in de Achterhoek: van 8 tot en met 26 augustus. Op andere plekken in het binnenland was in deze periode sprake van twee hittegolven, met een koelere dag ertussen.

Tot wanneer houdt de hittegolf aan?

Maandag zal op meerdere plekken in het land nog een tropische dag volgen. Het blijft daarna aan de warme kant, maar tropische dagen zullen het niet meer worden. Wel zomerse dagen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.