Terug

Volg Hart van Nederland

Waarschuwing voor gevaar van alcohol en drugs tijdens warme dagen

Waarschuwen

10 juni 2023, 21:24

Met de zomer nu in volle gang en festivals die weer plaatsvinden, is het belangrijk om bewust te zijn van de risico's die samengaan met alcohol- en drugsgebruik in warme weersomstandigheden. Eva Ehrlich van het Trimbos-Instituut waarschuwt voor uitdroging bij overmatig alcoholgebruik en een gevaarlijk hoge lichaamstemperatuur bij drugsgebruik, vooral bij warm weer.

"Op een festival drinken mensen vaak alcohol en gebruiken ze drugs. Daar moet je wel rekening mee houden als het zo warm is. Het gevaar bij alcohol is uitdroging en dat kan ervoor zorgen dat je de volgende dag een heftige kater hebt. Bij drugs, zoals xtc, gaat je lichaamstemperatuur omhoog en als het dan zo warm is, dan heb je kans dat je een gevaarlijk hoge lichaamstemperatuur krijgt", waarschuwt Eva Ehrlich van het Trimbos-Instituut.

Met de huidige temperaturen is het risico op oververhitting het grootst, wat zeer gevaarlijk kan zijn en zelfs tot fatale gevolgen kan leiden. Daarom is het essentieel om voorzorgsmaatregelen te nemen en verantwoordelijk om te gaan met alcohol- en drugsgebruik tijdens festivals.

Testen en verkoeling

Het Trimbos-Instituut benadrukt enkele belangrijke punten om rekening mee te houden. Ten eerste is het cruciaal om je goed voor te bereiden. Gebruik alleen iets als je je op dat moment ook echt goed voelt. Een goede nachtrust voorafgaand aan het festival kan al veel helpen.

Daarnaast adviseert Ehrlich om je drugs te laten testen, aangezien er momenteel veel sterke pillen in omloop zijn. Het is belangrijk om te weten wat er precies in je drugs zit. Verder raadt ze aan om met mate drugs te gebruiken, vooral bij warm weer, en je dosis aan te passen.

Een ander essentieel advies is om koeling op te zoeken door naar de schaduw te gaan. Stop even met dansen en zorg ervoor dat je voldoende drinkt om gehydrateerd te blijven.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.