Terug

Volg Hart van Nederland

Eerste officiële warme dag 2023 is een feit, maar let op: het water is nog koud

Weerbericht

4 mei 2023, 16:06

De dag waarop veel Nederlanders zaten te snakken is eindelijk hier. Even na 13.00 uur kwam de temperatuur in De Bilt op 20,2 graden uit en daarmee is sprake van de eerste officiële warme dag van 2023. Meestal wordt de eerste warme dag in april al bereikt. Dit is het eerste jaar sinds 1992 dat we zo lang moesten wachten op de 20 graden.

Ondanks dat de winterperiode nu officieel voorbij is, moeten de strandgangers vandaag wel goed opletten. Het zeewater is namelijk nog steeds vrij koud voor een frisse duik in het water. De temperatuur van het water is meestal de gemiddelde temperatuur van de week ervoor. Dit houdt in dat het zeewater nu ongeveer 13 graden is.

Cold Shock

Mocht je dus een duik willen nemen in de zee of meer, dan moet je volgens de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) goed opletten. Volgens de KNRM is het namelijk mogelijk dat je een zogeheten 'cold shock' krijgt als je te snel het koude water ingaat. Een cold shock doet zich voor als je lichaam plotseling wordt blootgesteld aan koud water.

De KNRM adviseert strandgangers en zwemmers daarom om niet alleen het water in te gaan: "Zorg ervoor dat er altijd iemand is die toezicht houdt, zodat diegene kan helpen als er iets gebeurt. En wees natuurlijk zelf ook voorzichtig. Ga maximaal tot aan je middel in het water."

Het buitenbad van het Gelderse Bosbad Putten ging donderdag weer open. Zonaanbidders van het eerste uur zijn blij dat het 'eindelijk' weer kan:

Eindelijk: de eerste warme dag van het jaar is een feit
1:23
Eindelijk: de eerste warme dag van het jaar is een feit

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.