Weerbericht
21 dec 2021, 07:57
Om 06.40 uur vanochtend daalde de temperatuur in De Bilt naar -5,2 graden. Daarmee is de eerste officiële matige vorst van het winterhalfjaar een feit, want het werd kouder dan -5 graden.
Op het spoor zorgt dat voor problemen. Op meerdere trajecten is er vertraging, doordat er rijp op de bovenleidingen is ontstaan.
Door dat laagje rijp kunnen de leidingen minder goed stroom naar de treinen geleiden. Spoorbeheerder ProRail meldt dat hierdoor tussen Amersfoort en Baarn twee treinen zijn gestrand. De acht reizigers aan boord worden "zo snel mogelijk" opgehaald. Ook ter hoogte van Zwolle en Amersfoort is er vertraging. De NS verwacht dat de problemen op de meeste plaatsen rond 08.30 uur zijn opgelost.
Rijkswaterstaat zette maandagavond op meerdere plekken strooiwagens in om gladheid voor te zijn. Volgens de ANWB heeft het verkeer dinsdagochtend geen last van een glad wegdek. Er zijn geen ongelukken door gladheid, zegt een woordvoerder. Wel kan er lokaal dichte mist voorkomen. Door de lockdown en de kerstvakantie is het sowieso rustig op de weg, ziet de ANWB.
De eerste matige vorst in De Bilt vandaag valt mooi op tijd, gemiddeld is dit 23 december, meldt Weer.nl. De laatste keer dat het tot matige vorst kwam in De Bilt was op 6 maart van dit jaar. Vorige winter vond de eerste officiële matige vorst plaats op 31 januari. Dat was toen het einde van een recordlange periode zonder matige vorst.
Normaal gesproken, over de periode 1991-2020, komt het in het winterhalfjaar 10 keer tot matige vorst in De Bilt. Een halve eeuw geleden was dit nog 19 keer. In de winters van 2014 en 2020 vroor het geen één keer matig. Dit zijn tot nu toe de enige winters zonder officiële matige vorst.
In het winterhalfjaar van 1963 kwam het het vaakst tot matige vorst, toen daalde de temperatuur in De Bilt maar liefst 59 dagen naar -5,1 graden of lager. Weerstation Twenthe had toen zelfs op 72 dagen matige vorst.
In het huidige klimaat, 1991-2020, komt de eerste officiële matige vorst op 23 december voor. In het oude klimaat van 30 jaar geleden was de norm nog 17 december en aan het begin van de vorige eeuw zelfs 3 december. De eerste matige vorst valt door klimaatverandering steeds later.
Het kan overigens veel vroeger matige vriezen. Zo vroor het sinds het begin van de metingen in 34 jaren matig in november en in 5 jaren kwam het zelfs in oktober al tot de eerste officiële matige vorst. De vroegste officiële matige vorst werd gemeten in 2003. Toen vroor het op 23 oktober al matig in De Bilt met -5,3 graden.
Nederland ontwaakte vanmorgen in een wit en wonderschoon winterlandschap
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.