Terug

Volg Hart van Nederland

Vandaag wordt een 'hapje uit de zon' genomen: kunnen wij iets zien van de zonsverduistering?

Vandaag wordt een 'hapje uit de zon' genomen: kunnen wij iets zien van de zonsverduistering?

Weerbericht

24 okt 2022, 14:03

Vandaag tussen 11.08 en 13.03 uur lijkt het net of er een hapje uit de zon wordt genomen. Dat komt omdat de maan zich dan tussen de aarde en de zon schuift. Gaan wij iets merken van deze gedeeltelijke zonsverduistering en kunnen wij er iets van gaan zien? De meteorologen van Weer.nl hebben de antwoorden.

Het kan een wat vreemde gewaarwording zijn; de zon is ineens niet meer rond, het licht ziet er anders uit, en soms wordt het midden op de dag zelfs een beetje donker. Dat laatste zal dinsdag in elk geval meevallen, want de zonsverduistering is maar gedeeltelijk.

Dat komt doordat de maan niet volledig voor de zon komt te staan, maar slechts een stukje van de zon bedekt aan de noordkant. De maan neemt dus een ‘hapje’ uit de bovenkant van de zon.

Zit jij er helemaal klaar voor vandaag met een camera om de gedeeltelijke zonsverduistering vast te leggen?

Stuur ons dan je foto toe via hart@talpanetwork.com ovv zonsverduistering. Vertel dan ook even waar de foto is gemaakt. Je mag je foto ook delen op onze Facebookpagina.

De mooiste foto's verzamelen we in een artikel op hartvannederland.nl.

Ongeveer hetzelfde gebeurde vorig jaar juni ook. Toen hadden we geluk, want het was een heldere dag en veel mensen hebben de zonsverduistering toen kunnen waarnemen. Dit keer wordt er nog een iets groter stuk van de zon bedekt: ongeveer 22 procent, dus bijna een kwart van het oppervlak dat wij zien.

Gaan we iets merken van de verduistering?

Maar is de zon überhaupt wel zichtbaar, of gaat het helemaal ongemerkt voorbij? Dat wordt nog spannend. Het ziet er naar uit dat we in het hele land een afwisseling van wolken en zon hebben rond deze tijd.

Uiteraard is het onmogelijk te zeggen welke wolk op welk moment waar hangt. Wat we wel zien, is dat verschillende berekeningen een behoorlijk groot gat in de bewolking voorzien, vaak ter grootte van een paar provincies. Het wel heel aannemelijk dat de verduistering in Nederland te zien gaat zijn, maar dat je dus wel wat geluk moet hebben.

Dipje

Het hele proces neemt ongeveer twee uur in beslag. Om 11.08 begint de maan voorzichtig voor de zon langs te schuiven. Het hoogtepunt is om 12.05 uur: dan is de zon het meest bedekt. Om iets over enen is het allemaal weer voorbij. Omdat het slechts een gedeeltelijke verduistering is, zal je er nauwelijks iets van merken als je er niet speciaal op let. Het wordt zeker niet donker en ook nauwelijks minder licht.

Veilig kijken

Mocht je morgen gaan kijken, doe dat dan veilig. Het is een slecht idee om recht in de zon te kijken, ook als ‘ie gedeeltelijk verduisterd is. Ook een zonnebril is niet voldoende, en de bekende truc met door een cd’tje heen kijken biedt niet genoeg bescherming voor je ogen. Om het schouwspel veilig te volgen heeft Weer.nl een paar handige tips op een rij gezet.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.