Terug

Volg Hart van Nederland

De dagen worden steeds beter, maar écht lenteweer staat op de tocht

Weerbericht

15 apr 2021, 07:33

Het weer wordt elke dag een tandje beter, maar voor echt lenteweer moeten we dit jaar veel geduld hebben. Nu de helft van april erop zit, ligt de gemiddelde temperatuur bijna 3,5 graden onder normaal en staat de lentedoorbraak op de tocht, meldt Weer.nl.

Vandaag komen we nog steeds niet aan de temperaturen toe zoals die normaal in deze tijd van het jaar worden gemeten. Normaal zouden we vanmiddag recht moeten hebben op een graad of 14, maar het wordt vanmiddag tussen de 9 en 11 graden. Vooral vanochtend kan met name in het zuiden nog een bui vallen, de rest van de dag is het op nog een heel lokale bui na droog. Er zijn flinke zonnige perioden, er komen ook stapelwolken voor en er waait een zwakke tot matige noordelijke wind.

Komende nacht hier en daar mist

Vanavond en vannacht is het rustig. Tijdens opklaringen kan hier en daar mist ontstaan en op veel plaatsen gaat het weer enkele graden vriezen. Dat gebeurde ook afgelopen nacht. Eelde bij Groningen was de koudste met -2,8 graden, in Woensdrecht in het westen van Brabant daalde de temperatuur op een hoogte van 10 centimeter tot -6,6 graden. Morgen ziet eruit als vandaag. Opnieuw zijn er flinke zonnige perioden, maar er ontstaan ook stapelwolken die de zon nu en dan afschermen. Het blijft morgen droog en bij een zwakke tot matige noordelijke tot noordoostelijke wind wordt het 9 tot 12, heel lokaal 13 graden.

Weekend met twee gezichten

Het weekend heeft waarschijnlijk twee gezichten. De meeste zonneschijn wordt zaterdag verwacht. Na een nacht met opnieuw plaatselijk lichte vorst, zijn er overdag flinke zonnige perioden. De stapelwolken verdwijnen niet helemaal uit beeld, maar buien worden niet verwacht en bij een zwakke tot matige noordelijke tot noordoostelijke wind wordt het 10 tot 13 graden.

Zondag kan daar nog een graadje bijkomen. Toch verandert het weer wel, want in de loop van de dag dringen vanuit Duitsland steeds meer wolkenvelden binnen. Uit die bewolking, vooral in de oostelijke helft van het land, ook een buitje vallen. Nog steeds waait er een zwakke tot matige noordelijke wind en we komen nog altijd niet aan normale temperaturen toe. In het noorden stijgt het kwik tot een graad of 10, in het zuiden kan 13 en heel lokaal 14 graden worden.

Lentedoorbraak staat op de tocht

Hoewel het er nog steeds naar uitziet dat we die normale temperaturen volgende week wel gaan halen, is de echte franje van de lentedoorbraak die op het programma leek te staan er in de laatste berekeningen wel een beetje af gegaan. Vooral de eerste dagen van de nieuwe week drijven nog steeds wolkenvelden over en is een klein buitje af en toe niet uit te sluiten. Bij een noordelijke tot noordoostelijke wind komen de temperaturen uit tussen de 12 en 16 graden. Woensdag lijken we daar opnieuw een enkele graad onder te blijven.

Voor de tweede helft van vorige week, die er in voorgaande modelberekeningen zo mooi uitzag met veel zon en verder oplopende temperaturen, zijn de verwachtingen een stuk onzekerder geworden. De kans bestaat dat toch weer een nieuwe hoeveelheid koude lucht vanuit het noorden ons land weet te bereiken. Als dat lukt, is een doorstart van de lente voorlopig van de baan. Zeker is die ontwikkeling echter nog niet, er zijn nog steeds kansen dat het allemaal alsnog goedkomt.

Foto: Sjef Kenniphaas

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.