Terug

Volg Hart van Nederland

Acht op de tien kinderen zitten onveilig in de auto: ouders op 'autostoeltjes-cursus?'

Weerbericht

26 nov 2018, 08:27

Acht op de tien kinderen zitten onveilig in de auto omdat het autostoeltje niet op de juiste manier wordt gebruikt. Dit blijkt onderzoek van de Taskforce Kinderveiligheid, een samenwerkingsverband van onder meer VeiligheidNL en ErasmusMC, waarbij het ging om kinderen van 0 tot en met 8 jaar. De helft van de autostoelen is volgens het onderzoek niet goed geïnstalleerd. Ook het vastzetten van kinderen in de autostoel gaat vaak mis. Zes op de tien kinderen zitten te los in de autostoel doordat ouders de gordels van het harnas niet goed aantrekken.

Als een raket

Kinder- en traumachirurg dr. William Kramer vindt de resultaten verontrustend. Hij roept ouders met klem op om de autostoel met aandacht te installeren en het kind goed vast te zetten. "Kinderveiligheid is een must. Een ongeluk gebeurt in een flits. Bij een frontale botsing en een loszittend autogordeltje schiet het kind als een raket naar voren tegen de voorstoelen of door de voorruit", aldus Kramer. Lees ook: Rotterdamse agente blijkt ware babyfluisteraar In 2013 werd eenzelfde onderzoek gehouden, waaruit bleek dat driekwart van de kinderen van 0 tot 4 jaar niet goed in hun stoel zaten. De situatie is dus niet verbeterd. "Een schokkend resultaat is dat negen op de tien ouders denken dat ze hun kind veilig vervoeren", zegt Saskia Kloet, programmamanager Opgroeien bij VeiligheidNL. "Met het kopen van de juiste autostoel ben je er echter nog niet. De volgende stappen zijn de correcte installatie van de autostoel in de auto en het goed vastzetten van je kind in de autostoel. Daarbij gaat nog veel mis." De resultaten van het onderzoek zijn voor VeiligheidNL reden om de voorlichting over autostoeltjes aan te scherpen.

Wat vindt Nederland?

De kinderarts die bij het onderzoek betrokken is, wil dus dat ouders daarom op cursus moeten. Alles voor de veiligheid van onze kinderen. Wat vindt Nederland daarvan? 35%, iets meer dan een derde, vindt dat een prima idee. Maar bijna de helft, 46%, vindt dat zo'n cursus voor hen niet echt nodig is. (Tekst gaat verder de video) Iemand die helaas weet hoe fout het kan gaan met een kind achterin de auto, is Eva Tuin uit het Noord-Hollandse Warmenhuizen. 5 jaar geleden kreeg ze een auto-ongeluk, waarbij haar zoontje zwaargewond raakte. Eva wil met haar verhaal andere ouders en grootouders waarschuwen.     ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.