Terug

Volg Hart van Nederland

Niemand van kabinet naar Qatar voor komende WK-wedstrijd, mogelijk wel als we kwartfinale halen

WK

2 dec 2022, 10:52

Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken bevestigt voor het begin van de ministerraad vrijdag dat er geen afvaardiging van de regering naar Qatar gaat om het WK-duel van Oranje tegen de Verenigde Staten bij te wonen. Hij sluit niet uit dat de regering wel weer iemand stuurt als het Nederlands elftal na zaterdag doorgaat naar de kwartfinale.

Donderdag schreef het AD al dat er geen afvaardiging van het kabinet aanwezig zal zijn. Hoekstra meldde vrijdag dat het per wedstrijd bekeken zal worden of en wie er naar Qatar zal afreizen. Bij de derde groepswedstrijd van het Nederlands voetbalteam tegen Qatar eerder deze week was sportminister Conny Helder nog aanwezig in het stadion.

"Als we de finale halen zullen we met een serieuze afvaardiging komen", aldus de minister. Daarnaast sluit hij niet uit dat de regering wel weer iemand stuurt naar een volgende wedstrijd. In het geval dat we de kwartfinales halen, wordt vooraf contact opgenomen met vertegenwoordigers van het land dat de tegenstander is. "Als men daar met een bepaalde delegatie komt, ook politiek, dan ligt het meer voor de hand dat je dat zelf ook doet."

Statement maken

Er was veel discussie over de manier waarop minister Helder een statement zou moeten maken voord de OneLove-campagne. Uiteindelijk koos ze voor een klein speldje, die een stuk minder goed te zien was dan de banden van haar Belgische en Duitse collega's.

De aanwezigheid van Helder in Qatar ligt gevoelig in de Tweede Kamer, die vorig jaar een breed gedragen oproep deed om het toernooi links te laten liggen omdat het slecht gesteld is met de mensenrechten van arbeidsmigranten en lhbti'ers in Qatar. Ondanks de weerstand heeft het kabinet toch besloten naar het WK te gaan, onder meer vanwege de diplomatieke relatie met Qatar, de energiepositie van de oliestaat en eerdere hulp met evacuaties uit Afghanistan.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.