Terug

Volg Hart van Nederland

Amsterdam en Den Haag bereiden zich voor op laatste groepsduel Marokko op WK

WK

1 dec 2022, 07:28

Gaat Marokko de volgende ronde halen op het WK voetbal in Qatar? De kans om de knock-outfase te halen is sinds 1986 niet zo groot geweest. Op veel plekken in het land komen Marokkaanse Nederlanders donderdag samen om het beslissende groepsduel van Marokko op het WK voetbal te kijken. In de grote steden bereiden de autoriteiten zich voor op een volksfeest bij plaatsing, maar ook op mogelijke onrust.

De politie in Amsterdam mag eerder dan anders ingrijpen op het Mercatorplein, Plein '40-'45 en de Burgemeester de Vlugtlaan. De gemeente heeft die plekken aangewezen als veiligheidsrisicogebied, zodat agenten onrust in de kiem kunnen smoren. De gemeente Den Haag kan de Schilderswijk eerder afsluiten voor verkeer om te voorkomen dat een groep relschoppers daar aanzwelt. Ook gaan buurtwachten en jeugdwerkers beter zichtbaar de straat op.

Onrust na gewonnen wedstrijd

Afgelopen zondag waren er rellen in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Ook in Brussel en Antwerpen ging het mis. Meerdere relschoppers werden gearresteerd. Bij het Mercatorplein in Amsterdam-West en op Plein '40-'45 in Nieuw-West werd onder meer een auto in brand gestoken en vernielden mensen verkeersborden en ruiten.

In de Schilderswijk in Den Haag gooiden mensen uit de menigte met zwaar vuurwerk en trokken ze auto's van voorbijgangers open. Buurtvaders wisten de boel te sussen. In Rotterdam raakten twee agenten gewond. De gemeenteraden van Rotterdam en Den Haag vergaderen donderdag over de rellen van zondag.

Veroordelen van rellen

De bondscoach van Marokko heeft de rellen veroordeeld en fans opgeroepen tot respect. Imam Abdeljalil Sayfaoui van een moskee in Utrecht heeft een vergelijkbare oproep aan de supporters gedaan.

Rellen na WK-winst Marokko veroordeeld door Marokkaanse Nederlanders
2:23
Rellen na WK-winst Marokko veroordeeld door Marokkaanse Nederlanders

Marokko won zondag van België, mede dankzij een doelpunt van de in Rotterdam geboren Zakaria Aboukhlal. In de selectie van Marokko zitten ook Hakim Ziyech uit Dronten, Noussair Mazraoui uit Leiderdorp en Sofyan Amrabat uit Huizen.

Marokko speelt donderdag tegen Canada, dat al uitgeschakeld is. De aftrap is om 16.00 uur Nederlandse tijd, wat betekent dat het laatste fluitsignaal tussen 17.45 en 18.00 uur is. De andere wedstrijd gaat tussen Kroatië en België. Bij winst of een gelijkspel is Marokko sowieso door, bij een nederlaag zijn de 'Leeuwen van de Atlas' afhankelijk van de andere uitslag.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.