Terug

Volg Hart van Nederland

Wiegman leidt Engeland naar Europese titel in zenuwslopende finale tegen Duitsland

Sport

31 juli 2022, 20:38

Bondscoach Sarina Wiegman heeft de Engelse voetbalsters de eerste hoofdprijs ooit bezorgd. De 52-jarige Nederlandse zag haar elftal zondag op een volgepakt Wembley in de finale van het Europees kampioenschap winnen van Duitsland: 2-1. Na de reguliere speeltijd stond het 1-1, waarna invaller Chloe Kelly in de tweede helft van de verlenging met de winnende treffer het verschil maakte.

Het is voor Wiegman de tweede keer op rij dat ze het EK wint. Vijf jaar geleden hielp ze Nederland aan de Europese titel. Net als Engeland nu speelde Nederland dat toernooi toen in eigen land. Na de Olympische Spelen van vorig jaar in Tokio, waar Oranje in de kwartfinales strandde tegen de Verenigde Staten, stapte Wiegman over naar Engeland. De Haagse is als bondscoach van Engeland nog altijd ongeslagen.

Duitsland won het EK voetbal voor vrouwen al acht keer en is daarmee met afstand het meest succesvolle land.In 2009 stonden beide landen ook tegenover elkaar in de finale. Duitsland won toen in Helsinki met 6-2.

Zenuwslopend

Engeland had voor rust een licht overwicht, maar beide teams wisten niet veel kansen te creëren. Ellen White was in de 37e minuut, met een schot net over, het dichtst in de buurt van een doelpunt. Na rust startte Duitsland juist sterker, met twee schietkansen in de beginfase tot gevolg. Lina Magull trapte de bal naast.

De invallers maakten zoals wel vaker op dit EK het verschil bij Engeland. Na een dieptepass van Keira Walsh liftte de in de 56e minuut in het veld gekomen Ella Toone de bal na ruim een uur spelen over de Duitse keepster Merle Frohms. Duitsland kwam via de uitblinkende Magull, die de bal bij de eerste paal binnenwerkte, in de 79e minuut langszij.

Strafschoppen leken de zenuwslopende finale te gaan beslissen, totdat Kelly de bal na een hoekschop voor haar voeten kreeg en binnen kon schieten: 2-1. Duitsland wist zich daarna niet nog een keer op te richten, waarna Wiegman het feest met haar speelsters en de bijna 90.000 fans kon gaan vieren.

Wiegman geliefd

Engelse fans zijn de afgelopen dagen van de Nederlandse coach gaan houden. "Fancy the 2022 FIFA World Cup", vragen fans tijdens de finale door middel van spandoeken.

Waar men in Engeland maar niet uitgepraat raakt over Sarina Wiegman, zijn ze bij één club misschien wel het trotst: VV Ter Leede uit Sassenheim, waar ze ooit begon. Bekijk de video hieronder voor hun reactie op het succes van de topcoach:

Engeland raakt niet uitgepraat over Sarina Wiegman, maar deze club is nóg trotser
1:41
Engeland raakt niet uitgepraat over Sarina Wiegman, maar deze club is nóg trotser

Beeld: ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.