Terug

Volg Hart van Nederland

Hooligans komen straks stadion niet meer in door vingerafdruk: 'Tijd voor actie'

Voetbal

23 mei 2023, 08:42

Geen QR-code of streepjescode om het voetbalstadion binnen te komen, maar een scan van je vingerafdruk. Het is een idee dat het geweld in de voetbalstadions moet stoppen. Met een vingerafdruk kan volgens de politiebonden worden voorkomen dat hooligans met een verbod toch in de stadions kunnen komen, meldt De Telegraaf.

Het idee komt van communicatie-expert Gerard van Hoeven. Hij kon volgens de krant de ellende in de stadions niet meer aanzien. De laatste weken werden meerdere voetbalwedstrijden stilgelegd vanwege wangedrag in stadions.

Zo zochten supporters van AZ in het AFAS Stadion vorige week de confrontatie op met supporters van West Ham. Ze braken hierbij door een hek tussen de tribunes heen, is te zien op onderstaande beelden:

AZ kondigt maatregelen aan na rellen na duel met West Ham United
3:14
AZ kondigt maatregelen aan na rellen na duel met West Ham United

Hoe werkt het?

Door supporters toegang te geven met een vingerafdruk kan dit soort gedrag worden tegengegaan, is de gedachte. Bij aankoop van een voetbalkaartje wordt je vingerafdruk gekoppeld aan je toegangsbewijs. De kaarthouder kan dan alleen via zijn of haar vingerafdruk, die gekoppeld is aan een database, het stadion binnen komen.

Hooligans met een stadionverbod komen er dan niet meer in, omdat hun vingerafdruk gekoppeld staat aan de politiedatabase. Politiebonden NPB en ACP vinden het een goed idee, omdat volgens de bonden op die manier alleen nog maar 'echte' supporters toegang zullen krijgen tot de stadion.

"Het is tijd voor actie, want hoe het nu gaat is niet goed voor het imago van Nederland", aldus Jan Struijs van de NPB.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid en de KNVB bestuderen op dit moment de haalbaarheid van het idee. Daarnaast hebben zij nog vragen over de privacygevoeligheid van de maatregel. Volgens Van Hoeven zou de vingerafdruk echter geen privacy-informatie geven, want die gegevens liggen alleen bij het Openbaar Ministerie.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.