Terug

Volg Hart van Nederland

Moeten FC Twente en AZ een uniek beslissingsduel spelen om Champions League-miljoenen?

Voetbal

13 mei 2024, 12:34

Het zou zomaar kunnen dat het huidige Eredivisie-seizoen een uniek staartje krijgt. De kans is namelijk aanwezig dat FC Twente (plek 3) en AZ (plek 4) hun seizoen met exact hetzelfde aantal punten én doelsaldo afsluiten. Wat dan volgt, is een uniek beslissingsduel tussen beide ploegen.

En daarin staat dan veel op het spel. Plek 3 in de Eredivisie geeft namelijk recht op het spelen van de voorrondes van de Champions League, en de daarbij horende miljoenen die je als club dan bij kunt schrijven. De club die op plek 4 eindigt, zal uit gaan komen in de voorrondes van de Europa League, een treetje lager op het Europese voetbaltoneel.

Puntenaantal en doelsaldo exact gelijk

Zondagmiddag wist FC Twente degradant FC Volendam met maar liefst 7-2 te verslaan. Concurrent in de strijd om plek 3 AZ had een verrassend makkelijke middag op bezoek bij Go Ahead Eagles in Deventer (0-3). Als Twente volgende week gelijkspeelt bij PEC Zwolle en AZ weet te winnen van FC Utrecht, eindigen beide teams op evenveel punten, elk 67.

Na het aantal punten wordt er dan gekeken naar het doelsaldo, dat ontloopt elkaar ook nauwelijks: beide teams hebben 67 doelpunten gescoord, maar Twente heeft een goal minder tegen gekregen dan AZ (35 om 36 tegendoelpunten).

Mocht ook dat doelsaldo gelijk zijn na zondag, als Twente bijvoorbeeld 1-1 gelijkspeelt en AZ 1-0 wint, wordt er gekeken naar het onderlinge resultaat. Beide teams wisten in eigen huis met 2-1 van elkaar te winnen, dus ook in die statistiek staat het dan gelijk.

Mogelijke beslissingswedstrijd

Wat dan de doorslag moet gaan geven, is volgens de reglementen van de KNVB (Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond) een onderling beslissingsduel. Dat zou een bijzondere gebeurtenis zijn, bevestigt een woordvoerder van de KNVB aan Hart van Nederland.

De KNVB laat desgevraagd weten dat ze voorbereid zijn op dit bijzondere scenario. "Er liggen reglementen, dus in die zin zijn we voorbereid. Maar omdat de kans niet zo groot is, worden de voorbereidingen pas echt in gang gezet als het zeker is. Het kan wel zijn dat er achter de schermen al voorzichtige voorbereidingen worden getroffen", aldus de persvoorlichter.

Als FC Twente zondag 19 mei 'gewoon' wint van PEC Zwolle, gaat het hele beslissingsduel-scenario niet op. Als AZ niet weet te winnen van FC Utrecht, geldt hetzelfde. Ook over of er een of twee duels gespeeld zullen worden tussen de twee teams, beslist de KNVB pas na de laatste speelronde.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.