Terug

Volg Hart van Nederland

Voetbalsters naar WK dankzij miraculeuze ontsnapping

Voetbalsters naar WK dankzij miraculeuze ontsnapping

Voetbal

6 sep 2022, 23:51

De Nederlandse voetbalsters hebben op miraculeuze wijze plaatsing voor het WK van volgend jaar afgedwongen. Ruim 90 minuten lang lukte het Oranje niet om te scoren in de laatste groepswedstrijd van de kwalificatie tegen IJsland, tot verdedigster Stefanie van der Gragt in de blessuretijd een voorzet van invalster Esmee Brugts schampte en in het doel zag vliegen: 1-0. Niet IJsland, maar Nederland plaatste zich daardoor als groepswinnaar voor de mondiale eindronde.

De ploeg van de nieuwe bondscoach Andries Jonker, de opvolger van de na het teleurstellend verlopen EK ontslagen Mark Parsons, ontsnapte zo aan een omslachtige route naar het WK via mogelijk zelfs twee play-offs. Dankzij de treffer in de blessuretijd van Van der Gragt heeft Jonker nu bijna een jaar de tijd om zijn ploeg voor te bereiden op het toernooi aan de andere kant van de wereld, in Australië en Nieuw-Zeeland.

Oranje liet in stadion Galgenwaard een groot aantal kansen onbenut. Voor rust belandde de bal drie keer op de lat, in de tweede helft raakte Oranje ook nog een keer de paal. IJsland verdedigde massaal en gedisciplineerd. De ploeg kreeg in de voorgaande zevende WK-kwalificatiewedstrijden pas twee doelpunten tegen, allebei in het thuisduel met Oranje in Reykjavik (0-2).

Kansen genoeg

Omdat IJsland de andere zes wedstrijden won en de 'Leeuwinnen' twee keer gelijk speelden tegen Tsjechië, gingen de voetbalsters van het eiland als koploper de laatste speelronde in. Keepster Daphne van Domselaar, de nieuwe nummer 1 onder de lat na het afscheid van Sari van Veenendaal, kreeg amper wat te doen. Grote delen van de wedstrijd stond ze ver buiten haar strafschopgebied toe te kijken hoe haar ploeggenotes aan de andere kant van het veld gaatjes probeerden te vinden in de IJslandse defensie.

Kansen kreeg Oranje genoeg, maar de lat, de keepster en soms een slordige afwerking zorgden ervoor dat het heel lang spannend bleef en zelfs deelname aan de play-offs dreigde.

Jonker bracht na 65 minuten met Esmee Brugts en Fenna Kalma twee verse aanvalsters in het veld. Brugts leidde in de extra tijd met haar voorzet de bevrijdende treffer in, die Oranje een ticket naar Australië en Nieuw-Zeeland opleverde.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.