Terug

Volg Hart van Nederland

Michael van Praag als voorzitter in raad van commissarissen Ajax

Michael van Praag als voorzitter in raad van commissarissen Ajax

Voetbal

28 sep 2023, 21:30

Ajax heeft iemand gevonden die de club uit het slijk moet trekken: Michael van Praag. Hij volgt Pier Eringa op als voorzitter van de raad van commissarissen van de club. Hij vindt de functie goed te combineren met zijn voorzitterschap van de basketbalbond. Op dit moment is hij voorzitter van de Nederlandse Sportraad.

"Er zitten wel meer mensen in een raad van commissarissen die dingen erbij doen. Laura van Leeuwen bijvoorbeeld is directeur van MVV en commissaris bij de Nederlandse basketbalbond", aldus Van Praag. "Ik ben veertien jaar voorzitter geweest van Ajax en zes jaar voorzitter van de raad van commissarissen. Dus ik weet wel een beetje hoe de hazen bij Ajax lopen."

Tijdens en na de Klassieker Ajax-Feyenoord liep het helemaal uit de hand afgelopen zondag:

Rellen na Ajax-Feyenoord
0:34
Rellen na Ajax-Feyenoord

Dat zei Van Praag tijdens een congres in Zeist, waar hij de naar hem vernoemde MVP Award uitreikte aan de club SV Venray. Dat is een prijs die jaarlijks gaat naar een collectief of persoon die zich heeft ingezet voor inclusie, toegankelijkheid en diversiteit binnen het voetbal.

Jeugdvriend van Cruijff

Van Praag was veertien jaar lang voorzitter van de raad van commissarissen van Ajax. Tijdens zijn bewind werd in 1995 onder andere de Champions League gewonnen. Afgelopen jaren was Van Praag, 76 inmiddels, bestuurder bij de Nederlandse Sportraad.

Ajax heeft nog een verlosser binnengehaald: Leo van Wijk. Hij is erelid van de club en jeugdvriend van Johan Cruijff. Het is de bedoeling dat Van Wijk en Van Praag de taken overnemen van de net opgestapte Pier Eringa, en de tijdelijke algemeen directeur Jan van Halst.

Overmorgen witte rook

Het nieuws over de aanstaande terugkeer naar Ajax kwam donderdag naar buiten net na het moment dat de basketbalbond meldde dat Van Praag was voorgedragen als voorzitter. "Voor die functie ben ik de enige kandidaat, al moeten de leden nog beslissen", vertelde Van Praag.

Hij werd donderdag in de ochtend voor het eerst door Ajax benaderd. "Het is nog heel vers. Het zijn functies die ik parttime kan doen. Als raad van commissarissen moet je toezicht houden op de directie. In zeer bepaalde gevallen kun je als rvc zeggen: dit gaan we niet doen."

"Er zijn nog een paar mensen die hun zegje moeten geven. Dan is er misschien morgen of overmorgen witte rook." Eén van de twee vrouwelijke commissarissen van Ajax kon donderdag nog niet haar goedkeuring geven, omdat ze in het vliegtuig zat. "Zij moet er ook nog haar zegen over geven. Dat zou dan moeten leiden tot een voordracht voor de Algemene Vergadering van Aandeelhouders."

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.