Terug

Volg Hart van Nederland

Oranjeleeuwinnen op schot en blijven in de race voor Spelen

Voetbal

27 okt 2023, 22:41

De voetbalsters van Oranje hebben in de thuiswedstrijd in de Nations League tegen Schotland geen fout gemaakt in de jacht op een olympisch ticket. De ploeg van bondscoach Andries Jonker was van begin tot eind dominant en scoorde zowel voor als na rust twee keer: 4-0.

Jonker had zijn ploeg vooraf nog gewaarschuwd voor de kracht van Schotland. Zo verloor de nummer 23 van de wereld vorige maand slechts met 2-1 van verliezend WK-finalist Engeland. Oranje had daarbij tegen de Schotten niet de beschikking over verdedigsters Victoria Pelova (ziek geweest) en Dominique Janssen (spierblessure). Renate Jansen en Kerstin Casparij namen hun plekken in.

Snelle openingsgoal

Oranje had zoals verwacht het initiatief. In de 12e minuut mochten de 12.500 supporters in het uitverkochte Goffertstadion in Nijmegen al voor het eerst juichen. Daniëlle van de Donk tikte een van richting veranderde voorzet van de opgestoomde Casparij binnen. Vlak daarna hielp spits Lineth Beerensteyn een goede counterkans om zeep.

Nederland zakte daarna wat in en hielp Schotland aan wat kleine mogelijkheden. Keepster Daphne van Domselaar gaf een hele grote kans weg door de bal zomaar los te laten, maar Claire Emslie kreeg de bal niet goed voor haar voeten. Na een half uur spelen tikte Van Domselaar een afstandsschot goed over haar doel.

In de daaropvolgende aanval maakte Esmee Brugts de 2-0. De speelster van FC Barcelona bleef van dichtbij koel nadat een afgeslagen afstandsschot van Jill Roord voor haar voeten was beland. Zo bekroonde Brugts haar 25e interland met haar zevende doelpunt voor Oranje.

Terugkeer Miedema

7 minuten na rust stond Beerensteyn na een lange bal ineens vrij voor de keepster. De aanvalster van Juventus koos voor een lobje, dat buiten bereik van de kleine doelvrouw Lee Alexander in het doel belandde. Beerensteyn miste vlak daarna een kans, voordat ze in de 71e minuut koppend alsnog haar tweede treffer maakte.

Even daarvoor had Vivianne Miedema het publiek al laten juichen, door warm te gaan lopen. In de 83e minuut maakte de topscorer aller tijden onder luid gejuich na ruim een jaar haar rentree in Oranje. De spits is net hersteld van een kruisbandblessure.

Oranje heeft nu net als Engeland 6 punten na drie wedstrijden. Schotland staat op 1 punt. Dinsdag spelen de twee ploegen in Glasgow weer tegen elkaar.

De groepswinnaars van de Nations League houden kans op plaatsing voor de Olympische Spelen van volgend jaar.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.