Voetbal
1 nov 2022, 23:09
Het is misschien een druppel op een gloeiende plaat, toch steekt Gerard Arink uit Tilburg deze weken al zijn vrije tijd in de verkoop van een speciaal voor het Wereldkampioenschap voetbal ontwikkeld fanshirt. Met de opbrengst ervan hoopt hij te voorkomen dat nog meer mensen uit Nepal als arbeidsmigrant terecht komen in landen als Qatar.
Over een paar weken start het mondiale voetbaltoernooi en dus probeert Gerard het shirt aan de man te brengen bij zo veel mogelijk mensen die naar het WK gaan. Op het kledingstuk staat de tekst 'don't turn your back' een verwijzing naar de misstanden in Qatar waarbij ook arbeidsmigranten uit Nepal om het leven zouden zijn gekomen. Ook te zien op het shirt: vlaggen van zeven landen die de meeste arbeiders leveren, waaronder dus ook Nepal.
Gerard (58) zet zich al vijftien jaar met hart en ziel in voor het welzijn van Nepalezen. Samen met andere Nederlanders runt hij een foundation in een voorstad van Kathmandu die ervoor zorgt dat kinderen die in moeilijke omstandigheden leven toch onderwijs kunnen krijgen.
Een paar jaar geleden vloog Gerard vanuit Nepal naar huis en dat gaat vrijwel altijd via Qatar. "Naast mij zat een man die twee jaar ging werken in het land. Dat raakte mij en dat is mij altijd bijgebleven. Toen later bekend werd in een artikel in The Guardian dat duizenden mensen tijdens het bouwen van de stadions zijn omgekomen bleef ik aan die man denken. Zou hij daar tussen zitten? Ik dacht, ik moet hier wat mee."
En dus richtte hij de Pro2 Foundation op. Het doel: zorgen dat er zo weinig mogelijk Nepalezen nog vertrekken om in slechte omstandigheden in het buitenland aan het werk te gaan, zoals in Qatar. "Ik benaderde de Johan Cruyff Foundation met mijn idee om shirts te maken en te verkopen. Met het geld van opbrengst wil ik uiteindelijk een bedrijfje in sportkleding in Nepal oprichten waar Nepalezen zelf gaan werken. De mensen die de shirts gaan dragen, hopelijk de Oranjefans in Qatar, verkondigen dan onze boodschap daar."
Gaat dit alles oplossen? "Nee", zegt Gerard. "Maar het is een betere oplossing dan het compensatiefonds waar bijvoorbeeld de KNVB zich voor inzet. Dat zijn wat ik noem 'westerse oplossingen'. Zo van, wij kunnen zeggen dat we er iets aan hebben gedaan dus we kunnen nu lekker naar het WK kijken. Terwijl veel van het geld niet op de juiste plek terecht komt. Ik ben meer van de systematische oplossing, het systeem veranderen. Dat proberen we te bereiken."
Al zo'n 50.000 euro is er opgehaald met de verkoop van de shirts. Gerard hoopt op meer. Shirts liggen klaar bij de Johan Cruyff Foundation, die ze nu heeft gemaakt. Uiteindelijk moet de productie plaatsvinden in een Nepalese fabriek, door Nepalese arbeiders.
Dinsdag heeft Gerard een gesprek met Jeanet van der Laan, Kamerlid van D66. De partij heeft een motie ingediend tegen een eventueel bezoek van de koning aan Qatar. "Mijn advies aan de regering is: maak een besluit voor jezelf. Doe het niet voor de arbeidsmigranten. Die houden zich er echt niet mee bezig of onze regeringsleden of het staatshoofd komt. Wel zeg ik. Als je gaat doet het dan goed en ga met iedereen. Maak een goede deal en zorg dat het geld dat wordt verdiend terecht komt bij de arbeidsmigranten en hun families."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.