Terug

Volg Hart van Nederland

Feestelijke huldiging Almere City: zon, gezang en stiekem wat vuurwerk

Voetbal

12 juni 2023, 17:12

Duizenden fans van Almere City FC vieren dat hun club is gepromoveerd naar de Eredivisie. Op evenemententerrein de Esplanade in het centrum van Almere juichen de supporters in de brandende zon de staf en spelers op het podium toe. Volgens de gemeente zijn er naar schatting zo'n 4500 mensen binnen de hekken en volgen nog eens zo'n duizend de huldiging erbuiten.

De supporters steken fakkels af en scanderen onder meer 'wij zijn Almere'. De spelers worden na de staf een voor een het podium opgeroepen. Vanuit het publiek wordt luidkeels gezongen.

De jongste profclub van Nederland won zondag in de finale van de play-offs van FC Emmen en wist daardoor voor het eerst in zijn bestaan te promoveren naar de Eredivisie. Dat wordt gevierd met een huldiging.

Gratis water

Op het terrein zijn gratis flesjes water beschikbaar. Ook staan er partytenten waar mensen even de schaduw kunnen opzoeken op het verder zonovergoten terrein en er is een EHBO-post.

Onder de supporters is ook Eerste Kamerlid en oud-burgemeester van Almere, Annemarie Jorritsma. Ze is groot fan van Almere City FC en vindt het "helemaal top" dat ze zijn gepromoveerd. Jorritsma kon wegens privéverplichtingen niet naar de wedstrijd in Emmen, maar keek de wedstrijd zondagavond in het stadion in Almere. "We zagen het aankomen en dachten al voor de wedstrijd: dit laten ze echt niet meer gebeuren." Ze zei vooraf een groot feest te verwachten. "Ze worden gek hier."

Vanaf het begin

Ook Maarten Muijs en zijn dochter Raina (11) zijn naar de huldiging gekomen. Ze hebben samen een seizoenskaart en vinden het "super" dat hun club door is naar de Eredivisie. Maarten volgt de club al vanaf het begin. "Eindelijk is het nu zover, deze historische gebeurtenis willen we meemaken." Dochter Raina vindt het heel spannend. "Dit is nog nooit eerder gebeurd."

Burgemeester Hein van der Loo en wethouder Economie en Sport Maaike Veeningen verwelkomden de spelers en staf. Zanger René Schuurmans zingt het lied Laat de zon in je hart, dat veel wordt gezongen door supporters van de Almeerders.

Feest

Burgemeester Van der Loo liet al weten dat hij "ongelooflijk blij" is met de prestatie van Almere City FC. "Dit huldigingsfeest is een geweldig initiatief voor onze Almeerse club, georganiseerd door Almeerse ondernemers met hart voor de stad. Alles staat klaar om er een gezellig feest van te maken."

Almere City FC, dat is opgericht in 2001 en sinds 2005 betaald voetbal speelt, is de 55e club die in de Eredivisie gaat uitkomen.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.