Terug

Volg Hart van Nederland

Dick Heuvelman zag als 13-jarige jongen sportlegende Pelé in Groningen: 'Onvergetelijke ervaring'

Dick Heuvelman zag als 13-jarige jongen sportlegende Pelé in Groningen: 'Onvergetelijke ervaring'

Voetbal

30 dec 2022, 12:47

Edson Arantes do Nascimento, voor heel de wereld veel beter bekend als Pelé, is woensdag op 82-jarige leeftijd overleden. Het voetbalicoon speelde in juni 1959 met zijn club Santos FC in Groningen een oefenwedstrijd tegen Feyenoord. Dick Heuvelman was destijds een 13-jarige jongen, groot sportliefhebber en kon een glimp van hem opvangen.

De Braziliaan is dan al wereldberoemd omdat hij als 17-jarige voetballer in 1958 tijdens het WK in Zweden zijn ploeg naar de wereldtitel leidde. Maar waarom was hij dan in Groningen? Dat had alles te maken met het afscheid van een scheidsrechter, Klaas Schipper. Hij mag van de KNVB nog één keer de leiding nemen en dat mag dan uitgerekend bij een wedstrijd waar Pelé in mee zal spelen.

Geen beveiliging nodig

De spelers van Santos FC worden ondergebracht in een lokaal hotel, niet ver van de school van Heuvelman. En wat wil het geluk? "Wij hadden net een uur uitval op school, dus we konden even naar buiten", vertelt Heuvelman tegen Hart van Nederland. "Met tien of twaalf jongens liepen we toen over straat en ineens kwam er een stoet voetballers voorbij, onderweg naar de kathedraal waar ze een dienst zouden bijwonen."

Zomaar 'in het wild' beroemde voetballers tegen het lijf lopen? Was dat wel mogelijk? "Jazeker", stelt Heuvelman. "In die tijd kon dat gewoon nog, er was helemaal geen beveiliging nodig." Tussen de andere spelers en de toegestroomde fans door kan Heuvelman de superster Pelé ontwaren. "Dat was echt een onvergetelijke ervaring! Hij zwaaide even naar iedereen die zich verzameld had."

Wissel s.v.p.

Het maakt indruk op de toen 13-jarige Groninger. Hij besluit van zijn liefhebberij later ook zijn beroep te maken: Heuvelman wordt sportjournalist en schrijft een boek: 100 jaar Topsport in de Stad. Daarin beschrijft hij ook anekdotes over de wedstrijd die werd gespeeld in het Oosterparkstadion, zoals die over de ietwat makkelijke instelling van de Braziliaan die dag.

Pelé verzorgt in het duel tegen de Rotterdamse ploeg namelijk het openingsdoelpunt en vindt het na een dik kwartier wel welletjes. "Toen vroeg hij om gewisseld te worden", aldus Heuvelman. Maar daar gaat de afzwaaiende scheidsrechter niet mee akkoord. "Hij wees hem erop dat alle toeschouwers vooral voor hem waren gekomen." Dat kon de wereldster dan ook wel weer begrijpen en speelde door, tot vreugde van iedereen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.