Volg Hart van Nederland

Oranje Leeuwinnen na zege in spannende wedstrijd op rand van kwartfinale EK

Sport

13 juli 2022, 22:56

Het Nederlands elftal heeft woensdagavond een heel belangrijke zege geboekt op het EK vrouwenvoetbal in Engeland. Na een gelijkspel in de eerste wedstrijd tegen Zweden, wonnen de Oranje Leeuwinnen wel van Portugal in een spannend duel: 3-2.

De overwinning van de ploeg van bondscoach Mark Parsons is extra knap, omdat drie belangrijke spelers ontbraken. Keeper Sari van Veenendaal moest het EK geblesseerd verlaten, en smaakmaker Jackie Groenen en topscorer Vivianne Miedema staan beiden aan de kant vanwege een coronabesmetting.

Voorsprong weggegeven

Nederland kwam in de eerste helft op een ogenschijnlijk veilige 2-0-voorsprong door doelpunten van Damaris Egurrola en Stephanie van der Gragt. Vlak voor en direct na rust sloeg Portugal echter toe: 2-2. Pas na ruim een uur spelen wist Oranje een antwoord te formuleren op het Portugese geweld. Met een prachtig afstandsschot schoot Daniëlle van der Donk het Nederlands elftal weer op voorsprong (3-2). De overwinning kwam daarna niet meer in gevaar.

Oranje naar kwartfinale?

Door de winst op Portugal staat Nederland bovenaan in de poule en lonkt de kwartfinale. Eerder op woensdag won Zweden van Zwitserland (2-1). Zondagavond om 18.00 uur speelt het nationale elftal de laatste poulewedstrijd tegen Zwitserland. Een gelijkspel is dan voldoende om de volgende ronde van het Europese eindtoernooi te bereiken.