Terug

Volg Hart van Nederland

Sensationele verrassing: schaatsster Joy Beune wint wereldtitel op 5 kilometer

Sport

18 feb 2024, 21:03

Joy Beune heeft bij de wereldkampioenschappen afstanden in Calgary verrassend de 5000 meter op haar naam geschreven. Het is haar eerste individuele wereldtitel. De 24-jarige schaatsster uit Borne ging in haar rit tegen de Noorse Ragne Wiklund snel van start en die aanpak werkte.

In de video bovenaan is te zien hoe Joy Beune in 2020 nog een grote onbekende was voor het Nederlandse schaatspubliek. Als 19-jarige sloot zij zich aan bij het team Jumbo-Visma.

"Ik kan het niet geloven, ik zie de tijd staan", zei Beune in een eerste reactie op het halen van de wereldtitel tegen de NOS. ""Het ging oprecht zo goed. Ik dacht toen: dan moet ik nu gewoon doorrijden ook, ga door, je kan door."

Genieten moeilijk

Beune greep eind december bij de NK naast een WK-ticket op de 3000 meter. "Daar baalde ik echt van. Ik dacht dat ik heel goed was. Daarom moest ik het nu op de 5 kilometer maar laten zien. Alles valt nu op z'n plek. Ik wil hier van genieten, maar dat is nu moeilijk. Dat gaat straks na mijn 1500 meter wel komen."

Beune hield voldoende tijd over op titelverdedigster Irene Schouten, die een rit eerder in actie kwam. Schouten liet daarmee de kans liggen om als eerste Nederlandse vier wereldtitels op één WK te pakken. "Het was niet zo'n goede rit van mij. Daar kwam ik natuurlijk wel voor. Misschien was ik iets te veel met mijn tegenstandster Martina Sablikova bezig. Ik ging haar slag overnemen", vertelde ze aan de NOS. "Met drie keer goud en een keer zilver mag ik niet teleurgesteld terugkijken."

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.