Terug

Volg Hart van Nederland

Over één nacht ijs: in Winterswijk kan er al geschaatst worden op natuurijs

Sport

20 nov 2022, 09:52

Schaatsliefhebbers stonden zondagochtend vroeg al te trappelen naast hun bedden om af te reizen naar Winterswijk, want bij de Winterswijkse IJsvereniging kon er al geschaatst worden op natuurijs. Vrijwilligers zijn al sinds zaterdag bezig om de ijsbaan in orde te maken en met succes: zondagochtend werden de poorten opengegooid en kon het grote genieten beginnen.

IJsmeester Hendrik van Prooije is maar wat trots dat de ijsbaan ligt te glimmen in het ochtendzonnetje, vertelt hij aan Hart van Nederland. "Het is mooi ijs", zegt hij glunderend. "We hebben maximaal geprobeerd het ijs op te bouwen en dat is gelukt: er ligt een dikke centimeter. Over één nacht ijs dus, haha!"

Het was een monsterklus, geklaard door twintig mensen die in ploegen alles op alles hebben gezet om de ijsbaan schaatsklaar te krijgen. Tuurlijk, Winterswijk heeft 'mazzel', want daar hebben ze de meeste vorst gehad vergeleken met de rest van het land, maar het geheim van de ijsbaan is het kleine team van mensen die het toch maar weer voor elkaar krijgt. Wel met behulp van een aantal technische snufjes, zoals speciale sproeiapparatuur en een door Universiteit Twente speciaal voor ijsbanen ontwikkelde laag schuimbeton.

Uniek

En dat schaatst geweldig, vertellen de mensen die bij het krieken van de dag al voor de poort van de ijsbaan stonden te trappelen om de ijzers onder te binden. "Wij schaatsen het hele seizoen, maar als er natuurijs is, moet je daarbij zijn", vertelt Marcel, één van die vroege vogels. "Dit is uniek, in heel Nederland vind je niet zo'n baan als hier."

Natalie heeft speciaal voor deze gelegenheid nieuwe schaatsen gekocht, vertelt ze vrolijk. Zij heeft maar heel even de tijd om te schaatsen want er staat nog een hoop op haar zondagsprogramma, maar het was het waard. "Na twintig jaar mocht het wel een keer, nieuwe schaatsen! Heerlijk hoor, eindelijk géén botte schaatsen. Het eerste rondje was heerlijk, en ik ben niet gevallen!"

Nederlandse gezelligheid

Voor kleine Lenz is deze zondag nog maar net begonnen, maar hij kan nu al niet meer stuk. Eerst vond hij een cadeau van de sint in zijn schoen en nu als kers op de taart lekker schaatsen. "Ik heb er heel erg veel zin in." De rest van het jaar skeelert hij, maar écht schaatsen op écht ijs, dat is toch andere koek. "Ik vind het leuk om mijn zusje te duwen als ze in de stoel zit en ik wil zelf nog een rondje doen", vertelt hij verheugd.

Lotte woont bepaald niet in buurt van de ijsbaan, maar ze heeft een uur reizen over voor een paar rondjes schaatsen. Want? "Het winterse gevoel, de Nederlandse gezelligheid... Je ziet hoe druk het is!"

Klok tikt

En druk is het zeker, want al deze schaatsliefhebbers weten: we moeten nú onze kans pakken want als we in bed blijven liggen zijn we te laat. De klok tikt namelijk, legt ijsmeester Hendrik uit. "Het hangt ervan af of er bewolking komt zo meteen. Als er zoninstraling komt, is het ijs vrij snel weg. Als we tot, 11:00, 12:00 uur kunnen schaatsen, doen we het goed!" En goed deden ze het: rond 12.15 uur was het ijsfestijn - voor vandaag - afgelopen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.