Olympische Spelen
7 feb 2022, 12:09
Het besef van de historische prestatie die ze net heeft geleverd op de door haar gewonnen olympische 1500 meter in Peking, komt langzaam binnen bij schaatsster Ireen Wüst.
"Ik zit behoorlijk vol emotie. Ik heb het idee dat ik in een droom zit. In een soort fantastische film", zei ze tegen de NOS. "Gaandeweg heb ik behoorlijk veel interviews en vragen gehad nu en dan daalt het zo langzaamaan in wat ik eigenlijk gedaan heb. Dat is best wel uniek."
Wüst pakte bij haar olympische debuut op de Spelen van 2006 in Turijn goud op de 3000 meter. Vier jaar later in Vancouver werd ze olympisch kampioene op de 1500 meter, bij Sotsji 2014 won ze de 3000 meter en ploegenachtervolging. Op haar vierde Spelen, in 2018 in Pyeongchang, was Wüst weer de beste op de 1500 meter en ze prolongeerde haar titel maandag in Peking. Daarnaast heeft ze ook nog vijf zilveren en een bronzen medaille veroverd op de Spelen.
Op de vraag wat ze dan net gedaan heeft, antwoordt Wüst: "Voor de vijfde Olympische Spelen op rij goud gewonnen, en mijn zesde in totaal. En dan sta je als 19-jarig broekie te schreeuwen voor jou in Turijn. Dat doe ik dan zestien jaar later op mijn 35e nog een keer: dit is toch ongelooflijk, Bert?", zei de olympisch kampioene tegen verslaggever Bert Maalderink.
Tijdens de race van haar grootste concurrente Miho Takagi, die tweede werd, ging Wüst "wel helemaal kapot". "Het is dan weer retespannend. Miho zit onder je tijd, op je tijd, boven je tijd. Als het dan weer lukt… Slaat helemaal nergens op! Een toprace op het juiste moment."
Echt emotioneel werd Wüst toen haar overleden hartsvriendin en oud-schaatsster Paulien van Deutekom ter sprake kwam. "Je mist nu eerst je familie, je vrienden. Mijn vriendin. En natuurlijk ook wel Paulien", waarna de Brabantse vanwege de tranen even niet verder kan praten.
Van Deutekom overleed begin 2019 op 37-jarige leeftijd. "Je mist haar natuurlijk nog gewoon elke dag. Op momenten zoals deze extra erg. Dit zijn die momenten waarop je normaal schreeuwend met elkaar aan de telefoon zou hangen. Dat kan dan even niet. Misschien viert ze daarboven wel een feestje", besloot Wüst haar verhaal met een glimlach.
Wat een kanjer, een wereldprestatie. Op social media regent het felicitaties voor Wüst.
De tranen van Ireen Wüst bleven ook niet onopgemerkt.
Met een totaal van twaalf olympische medailles staat Wüst internationaal gezien in een select rijtje. Alleen langlaufster Marit Bjørgen (vijftien medailles, waarvan acht keer goud) en biatleet Ole Einar Bjørndalen (dertien medailles, acht goud) uit Noorwegen waren nog succesvoller op de Winterspelen. Wüst evenaarde het aantal van langlaufer Bjørn Daehlie, van wiens twaalf medailles er acht goud van kleur waren.
De Duitse schaatsster Claudia Pechstein pakte ook op vijf Spelen een medaille (in 1992, 1994, 1998, 2002 en 2006), maar in 1992 zat daar geen goud bij. Pechstein, in Beijing bezig aan haar achtste Spelen, won vijf keer goud, twee keer zilver en twee keer brons.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.