Terug

Volg Hart van Nederland

Deze statisticus weet het (bijna) zeker: zoveel medailles wint Nederland in Peking

Deze statisticus weet het (bijna) zeker: zoveel medailles wint Nederland in Peking

Olympische Spelen

6 feb 2022, 19:40

Nederland wint bij de Olympische Winterspelen in Peking twintig medailles, waarvan zeven gouden. Dat is de voorspelling van de Tilburgse universitair docent Peter Hendrix. Hij heeft aan de hand van een statistische analyse berekend wat de medaillekansen zijn.

De eerste voorspelling heeft hij in ieder geval goed: hij gaf schaatster Irene Schouten 60 procent kans om zaterdag goud te pakken, en dat wist ze dan ook te doen. En ondanks de valpartij moeten we ook shortrackster Suzanne Schulting volgens Peter in de gaten blijven houden. Op de 1000 meter heeft ze volgens de berekeningen van hem 46 procent kans op een overwinning.

Bij de mannen lijkt Thomas Krol vooraf de grootste kanshebber op goud: zowel op de 1000 meter als op de 1500 meter. Daarnaast zijn de voorspellingen gunstig voor skeletonster Kimberley Bos en snowboarder Glenn de Blois.

Met twintig medailles waarvan zeven goud zouden we het overigens net iets minder doen dan bij de toch al fantastische Winterspelen van 2018. Toen wisten we mede dankzij de Nederlandse dominantie op de schaatsbaan ook twintig medailles te behalen, maar hadden we acht goud. We werden daarmee vijfde, een gouden medaille verwijderd van de Verenigde Staten. Het recordaantal medailles voor Nederland werd gevestigd bij de Winterspelen van 2014: toen behaalden we 24 medailles, waarvan acht goud, zeven zilver en negen brons.

Goede track record

Zijn vorige voorspellingen kwamen grotendeels uit. Hij voorspelde bijvoorbeeld 37 Nederlandse medailles tijdens de Olympische Zomerspelen in 2021. Dat werden er uiteindelijk 36. De Tilburgse docent zit in ieder geval met zijn kansberekeningen naast zich voor de buis en hoopt dat zijn voorspellingen uitkomen. Naast statistiekliefhebber is hij namelijk ook groot sportliefhebber.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.