Terug

Volg Hart van Nederland

Denksporters happen naar adem op eerste NK onderwaterschaken

Sport

30 dec 2022, 05:46

Voor de mensen die schaken net iets te saai vinden, is het misschien een idee om zich eens te verdiepen in een nieuwste vorm van de sport: onderwaterschaken. De schaakborden liggen onder water op 1,20 meter diepte. Tussen elke zet moeten de deelnemers naar boven komen om naar adem te happen. De stad Groningen had donderdagavond de primeur.

Voor de eerste keer in ons land gingen topschakers en hobbyschakers kopje onder tijdens een wedstrijd. Een van de drie aanwezige vrouwen heeft zojuist een mannelijke amateur verslagen. "Je bent vooral bezig met onder water blijven, en iets minder met de stelling op het bord", vertelt ze aan Hart van Nederland. Haar tegenspeler vult aan: "Het is een combinatie van 60 procent schaakvaardigheid en 40 procent uithoudingsvermogen en ademhaling."

Paniek

Grootmeester Sipke Ernst doet zijn zetten doorgaans op het droge. Maar voor deze keer dompelde hij zich onder in de nieuwe tak van de denksport. "Waarom? Omdat het kan. Het is heel anders dan 'gewoon schaken'. Het is lastig om te zien waar de stukken precies staan. Je moet gelijk een zet doen terwijl je onder water bent. Het is absoluut een discipline waarbij conditie een rol speelt."

Hoewel hij redelijk bedreven is in zwemmen, viel de eerste pot toch iets tegen, vertelt hij. "Elke keer als ik naar beneden ging had ik toch iets van paniek. Ik weet niet wat mijn tegenstander heeft gedaan. Je moet heel snel reageren en dan moet je alweer adem gaan happen."

Neus op de feiten

Ook zevenvoudig landskampioen Loek van Wely is aanwezig, al heeft hij zijn zwembroek in de tas gelaten. "Ik ben hier ook met mijn familie, en ik moet mijn sociale contacten onderhouden. Maar dat zijn allemaal excuses natuurlijk. Ik denk dat ik volgend jaar wel een poging ga wagen."

"Normaal gesproken is schaken een heel rustige sport", aldus Van Wely. "Maar als je je er meer in verdiept, dan komt ook het fysieke aspect naar voren. Hier word je met je neus op de feiten gedrukt. Je ziet wie de fitste is, het geeft een speciale dynamiek."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.