Terug

Volg Hart van Nederland

KNVB bezorgd om rellen amateurvoetbal: ook incident bij bestuurslid thuis

Sport

22 apr 2022, 12:00

Ongeregeldheden in het voetbal is iets van alle tijden. Vaak zien we het bij wedstrijden van de profclubs, maar de laatste periode zien we het ook veel rondom de amateurvelden. Het levert flinke zorgen op voor de KNVB, gemeentes en clubs.

Alleen afgelopen week waren er al twee voorvallen op de amateurvelden. Het ging mis na de wedstrijd in de Tweede Divisie tussen Kozakken Boys en SV Spakenburg, toen supporters op de vuist gingen. Een paar dagen later liep het voor de aftrap van Rijnsburgse Boys - Quick Boys uit de hand. Er werd met vuurwerk gegooid waardoor elf kinderen gewond raakten.

Eerder dit seizoen waren er ook al meerdere incidenten rondom de amateurvelden. Toch ziet de KNVB niet direct een toename. "Wel vallen de incidenten van de afgelopen tijd ons ook op en ook voor ons is dit vanzelfsprekend een doorn in het oog", aldus de voetbalbond in een reactie tegen Hart van Nederland. "Alhoewel het aantal incidenten dus niet toeneemt valt het wel meer op, een mogelijke verklaring hiervoor is dat er de afgelopen twee jaar niet veel gespeeld is door de coronapandemie en er ook lange tijd geen publiek bij mocht zijn. Dit neemt niet weg dat wij deze incidenten zeer serieus nemen."

Bestuursleden bedreigd

Een van de clubs waar de problemen zich dit seizoen opstapelen is SV Spakenburg. De club uit de Tweede Divisie zit erg in de maag met een groep die zich 'Harde Kern Spakenburg noemt'. De club neemt fel afstand van de groep, die zelfs bestuursleden en vrijwilligers bedreigen. De betrokken personen hebben een stadionverbod gekregen.

"Deze groep is geen harde kern. Zij maken de club kapot", zegt Spakenburg-voorzitter Klaas Hartog tegen Hart van Nederland. "De echte harde kern van onze club zijn leden van de club die de vereniging steunen. Er zijn vervelende appjes gestuurd naar bestuursleden en er is zelfs een incident geweest bij iemand thuis. We zien wel echt een flinke toename van dit probleem in de afgelopen jaren."

Geen uitpubliek in Katwijk

Het gevolg is dat Spakenburg regelmatig tegen het probleem aanloopt dat ze geen uitpubliek mee mogen nemen naar wedstrijden. Het raakt dus ook de goede fan. De Gemeente Katwijk en de clubs VV Katwijk, Rijnsburgse Boys en Quick Boys besloten na het incident daar om de komende twee jaar geen supporters toe te laten bij derby's. "We hopen dat de ongeregeldheden op de velden daarmee gewoon stoppen", zegt gemeentewoordvoerder Anne-Marie van der Bent.

Opvallend in het besluit van de Gemeente Katwijk is dat ook het in de provincie Utrecht liggende Spakenburg is meegenomen in het besluit. Ook zij mogen de komende twee jaar geen uitsupporters meenemen naar duels tegen VV Katwijk, Quick Boys of Rijnsburgse Boys, ondanks dat ze niet direct betrokken waren bij de recente rellen daar. "Ik ben daar woensdagavond over geïnformeerd door de burgemeester van Katwijk", zegt Spakenburg-voorzitter Hartog. "Wij kunnen er niks mee. Het is een gevolg van de gebeurtenissen van de afgelopen maanden."

Steun van de KNVB

De KNVB steunt de maatregel van de Gemeente Katwijk, zegt het in een reactie tegen Hart van Nederland. "Het besluit vanuit Katwijk is een sterk noodsignaal. Hiermee kunnen verenigingen zich in de tussentijd richten op een goede onderlinge verhouding, nog strengere veiligheidsmaatregelen en een gastvrij ontvangst voor de grootste groep welwillende supporters."

Rijnsburgse Boys is ook gevraagd naar een reactie op de rellen en de genomen maatregel door de gemeente Katwijk, maar zij wilden niet reageren.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.