Terug

Volg Hart van Nederland

IJsclubs bereiden zich voor op eerste schaatsmarathons: 'Wanneer het zover is, zijn wij ready to go'

Sport

12 dec 2022, 21:22

Haal de schaatsen maar alvast van zolder en vet ze goed in, want het gaat flink vriezen. En met die dalende temperaturen stijgt ook de schaatskoorts. Het zou namelijk zomaar kunnen dat deze week de allereerste schaatsmarathon van het seizoen wordt bereden en daarom zijn schaatsverenigingen nu al druk in de weer met de eerste voorbereidingen.

De strijd voor een schaatsmarathon gaat tussen een aantal doorgewinterde ijsclubs uit het noorden des lands. Vannacht gaan de sproeiers aan en het zou dus zomaar kunnen dat er dinsdag of woensdag een marathon kan worden geschaatst. Monique Kessels van schaatsbaan Nieuw-Buinen is uiterst optimistisch. Kijkend naar de weersvoorspellingen ziet ze zeker mogelijkheden en is er hoop voor dinsdag.

Ready to go

Of dat gaat lukken weten alleen de weergoden, al zijn ze in Nieuw-Buinen al druk bezig met de eerste voorbereidingen. "Van vergunningen, cateraars, hekken en het sproeien - je kunt niet te vroeg genoeg beginnen", vertelt Kessels. "Wanneer het zover is, zijn wij ready to go."

Ook Jan-Geert Veldman, voorzitter van IJsclub De Hondsrug in Noordlaren, is al druk in de weer met de voorbereidingen voor de potentiële marathon op natuurijs. Maandagochtend lag er nog geen ijs, "maar daar kan snel verandering in komen", vertelt Veldman aan Hart van Nederland. "Ik hoop dat er ten minste twee wedstrijden gereden kunnen worden."

Lange nacht

Het is aftasten voor de verenigingen wanneer het het juiste moment is om te sproeien. Zowel bij de vereniging van Veldman en bij Kessels gaan ze maandagavond al aan de gang voor een goed ijslaagje. "We gaan een lange nacht tegemoet", ze Kessels. "Hopelijk hebben we morgen een hele mooie dag."

Aan de talkshowtafels ging het ook over de schaatsgekte nu het buiten flink aan het vriezen is. In TV-TALK nemen we de belangrijkste fragmenten door:

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.