Terug

Volg Hart van Nederland

Frankrijk temt Oranje Leeuwinnen met beslissende strafschop in EK-kwartfinale

Sport

23 juli 2022, 23:39

De Nederlandse voetbalsters zijn in de kwartfinale van het EK uitgeschakeld. Frankrijk was veel sterker dan Oranje maar besliste het duel pas in de verlenging. Ève Périsset benutte in de 102e minuut een strafschop na een overtreding van Dominique Janssen op Kadidiatou Dian.

Frankrijk vervolgt de Europese titelstrijd in Engeland woensdag met een halve eindstrijd tegen Duitsland. Voor titelverdediger Nederland is het EK voorbij. Frankrijk was vooral in de eerste helft veel sterker dan Oranje. Sandie Toletti schoot in kansrijke positie over en Delphine Cascarino trof de paal. Stefanie van der Gragt blokte vlak voor de doellijn schoten van Melvine Malard en Grace Geyoro.

Sterker begin van tweede helft

Met Jill Roord voor Lineth Beerenstyen kwam Oranje in het eerste kwartier van de tweede helft minder in de problemen. Maar daarna redde keepster Daphne van Domselaar weer op een kopbal van Wendie Renard en ze ontsnapte ook toen Geyoro in de slotfase van de reguliere speeltijd voor open doel naast kopte. De vervangster van de geblesseerd Sari van Veenendaal sloeg vlak voor de verlenging opnieuw een kopbal van Renard over de achterlijn.

In de verlenging ging het alsnog fout. De videoscheidsrechter zag dat Janssen Dian vloerde en Périsset schoot raak vanaf 11 meter. Zo eindigde het EK in een grote teleurstelling voor Oranje. Bondscoach Parsons stond al voor het toernooi onder grote druk. De opvolger van de populaire Sarina Wiegman arriveerde te laat voor zijn eerste trainingen met Oranje. Onder zijn leiding speelde de nationale ploeg ook nooit zo goed als 5 jaar geleden toen Nederland de Europese titel veroverde.

Teleurstellend

Oranje stelde ook in de drie poulewedstrijden van het EK in Engeland enigszins teleur. Maar Parsons wisselde zijn ploeg in de slotfase van het afsluitende pouleduel met Zwitserland wel naar een zege (4-1). Invalsters Romée Leuchter (2) en Victoria Pelova scoorden in de slotfase. En Esmee Brugts viel ook sterk in.

Parsons durfde ook tegen Frankrijk harde maatregelen te nemen. Vivianne Miedema keerde terug van een coronabesmetting en Roord moest wijken voor Beerensteyn. Ook Anouk Nouwen startte op de bank. Niet zij maar Kerstin Casparij mocht zich ontfermen over Diani, een van de sterspeelsters van Frankrijk. Wat Parsons ook probeerde, Frankrijk was gewoon veel beter, al viel de winnende treffer pas in de verlenging.

Bovenstaande reportage was eerder te zien in Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.