Terug

Volg Hart van Nederland

Zandvoort kleurt steeds verder oranje voor historische racedag

Formule 1

4 sep 2022, 10:09

Het is oranje boven vandaag in Zandvoort. Vanuit het hele land reizen uitgedoste fans naar de badplaats voor de Formule 1-race daar. Al vroeg in de ochtend zitten de treinen richting het circuit gezellig vol. Bij de ingang van het circuit begint het ook al aardig vol te lopen met fans en die weten het allemaal heel zeker: Max gaat ook vandaag 'gewoon' winnen.

De NS zet ook zondag vanaf 08.00 uur twaalf treinen per uur in om fans vanuit Haarlem en Amsterdam naar Zandvoort te vervoeren en vice versa. Dit betekent iedere vijf minuten een trein, zoals in het hele Formule 1-weekend het geval was.

Drukte op tribune

De race begint pas om 15.00 uur maar al uren voor aanvang van de race is het druk op de tribune en langs de hekken op de toegangsweg naar de paddock op het circuit. Ze hopen een glimp op te vangen van de coureurs en teambazen die lopend, op een step, een fiets, een golfkarretje of met de auto binnendruppelen, om zich voor te bereiden op de race.

De bezoekers die al vroeg op de tribunes zaten, zagen rond 9 uur al een race in de Formule 3. Iets voor half 11 begon ook de hoofdrace in de Formule 2, maar die moest al snel worden stilgelegd na een crash van Logan Sargeant. De Amerikaan raakte een andere auto en schoot daarna door de grindbak hard de omheining in. Daarbij ontstond een gat in de zogeheten tecpro-barrier, de beschermende schuimlaag voor de bandenstapels. Die moest worden gerepareerd.

Op de hoofdtribune langs het rechte stuk bij start/finish heeft de organisatie zondagochtend zo'n 40.000 vlaggetjes in de kleuren rood, wit en blauw neergezet. Het is de bedoeling dat de bezoekers daar bij de start van de Formule 1-race mee gaan zwaaien.

Kleine oogjes

Voor wie liever niet in alle vroegte met het openbaar vervoer richting het circuit wil, zijn er ook mogelijkheden om in de buurt te blijven slapen. Campings, vakantiehuisjes en hotels zitten stampvol in de omgeving. Bij de ingang van het circuit weten de supporters het zeker. De winnaar van vandaag start vanaf pole position en heet Max Verstappen.

Roger Moonen en z'n vrienden hebben de nacht op een hele bijzondere locatie doorgebracht. Ze sliepen met hun Formule 1-bus op enkele meters van Valtteri Bottas, Kimi Raikkonen, Kazuki Nakajima. Helaas zijn dat niet de coureurs die naam en faam hebben gemaakt in de Formule 1, maar paarden die zijn vernoemd naar rijders. Op de manege in Zandvoort zijn alle paarden vernoemd naar coureurs of circuits. Max Verstappen is helaas niet meer aanwezig. In paardenland is 'onze' Max al met pensioen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.