Terug

Volg Hart van Nederland

Drievoudig olympisch kampioen Irene Schouten stopt met schaatsen: 'Ik heb bereikt wat ik wilde'

Drievoudig olympisch kampioen Irene Schouten stopt met schaatsen: 'Ik heb bereikt wat ik wilde'

Sport

19 feb 2024, 16:12

Topschaatser Irene Schouten (31) zet een punt achter haar loopbaan. Na meerdere olympische, wereld en Europese titels stopt ze met haar topsportcarrière.

"Na mijn succesvolle Olympische Spelen en vele wereldtitels kan ik terugkijken op een supermooie en geslaagde carrière", schrijft Schouten op Instagram. "Ik heb bereikt wat ik wilde. Na een carrière met onwijs veel mooie hoogtepunten, sluit ik mijn jaren op het ijs af."

In 2022 zagen we hoe de vrienden en familie van Schouten reageerden toen ze haar tweede gouden medaille op de Olympische Spelen veroverde:

ZIEN: Zo reageren familie en vrienden op de tweede gouden plak van Irene Schouten
1:00
ZIEN: Zo reageren familie en vrienden op de tweede gouden plak van Irene Schouten

Afgelopen week veroverde Schouten drie wereldtitels en een zilveren medaille. Ondanks een val in de beginfase, pakte ze titel bij de massastart. Daarnaast won ze op de 3000 meter en werd ze met Marijke Groenewoud en Joy Beune wereldkampioen bij de ploegenachtervolging. Mogelijk heeft ze op dat toernooi haar laatste wedstrijd al gereden.

"Alleen het winnen van de Elfstedentocht ontbreekt nog op mijn lijst. Na het olympische jaar realiseerde ik mij dat het lastig zou worden om me direct aan een nieuwe olympische cyclus van vier jaar te committeren", schrijft ze.

Nieuwe levensfase

De 31-jarige schaatser merkt dat ze toe is aan een nieuwe levensfase en er meer is dan topsport, laat de 31-jarige schaatser weten. "Na 15 jaar topsport wil ik andere dingen. Ik kan niet meer optimaal genieten van de dingen naast het schaatsen. Als ik met vriendinnen ben, let ik toch op dat ik wel op tijd naar bed ga of ik ga niet zomaar bij iemand op bezoek met de kans dat ik ziek word", vertelt ze aan de NOS.

Schouten begrijpt dat haar afscheid een grote verrassing is voor de schaatswereld en haar keuze verbaasde ook haar coaches. "Het lastige is dat ik nu gewoon het niveau heb. Met drie keer goud en één zilver op dit WK, dan ben je niet slecht. Maar diep in mijn hart verlang ik gewoon naar andere dingen. Ik heb niet meer de droom voor nog een Olympische Spelen."

Genieten van overwinningen

"Ik heb gewonnen wat ik wilde winnen", vertelt Schouten. "Drie keer goud op de Spelen, wereldtitels op de 3 en 5 kilometer, de massastart en de ploegenachtervolging. En het WK allround. Beter dan de vorige Spelen gaat het niet worden. Daarmee is het voor mij wel goed."

Wat ze na dit seizoen gaat doen, weet Schouten nog niet. "Maar ik blijf bij de ploeg verbonden. Voor nu ga ik vooral genieten van de fantastische overwinningen op het WK."

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.