Terug

Volg Hart van Nederland

Zeeuwse wielrenners willen overwoekerde kasseienweg redden: 'Het is een verborgen juweeltje'

Zeeuwse wielrenners willen overwoekerde kasseienweg redden: 'Het is een verborgen juweeltje'

Sport

3 mei 2021, 19:18

Wieleramateurs maken zich grote zorgen over de iconische kasseistroken in ons land. Als je over de stenen bij het Zeeuwse Clinge stuitert, is het net of je in de kopgroep zit tijdens een legendarische editie van de klassieker Parijs-Roubaix. En zo kent Nederland nog een paar plekken met onverharde landweggetjes. Maar de klinkers dreigen kopje onder te gaan door achterstallig onderhoud. Rens Muller overhandigde maandag een petitie aan burgemeester Jan-Frans Mulder van de gemeente Hulst. De initiatiefnemers willen dat een aantal kasseistroken in Zeeland voor de ondergang behoed worden. "Omdat het stroken zijn die ons doen denken aan de vergetelheid, aan het verleden", legt Rens uit bij Hart van Nederland.

De onverharde landweggetjes in ons land zijn cultureel erfgoed, menen de wieleramateurs. "Zo gingen wij vroegen van plaats A naar plaats B", aldus Rens. "Tegenwoordig doen we dat voornamelijk via asfalt, maar vroeger was dat via zandwegen en kasseistroken."

'Grote groene bende'

De kasseistrook bij Clinge ligt er beroerd bij, constateert hij. Hier en daar is een steen zichtbaar, maar de weg is totaal overwoekerd. De situatie is volgens hem te vergelijken met het terras in een achtertuin. Als jij het onkruid niet weghaalt en zo nu en dan er met hogedrukspuit overheen gaat, dan wordt het een grote groene bende."

De weggetjes in Zeeland groeien door het uitblijven van onderhoud helemaal dicht, verzucht de wielerliefhebber. "Voor je het weet is een grasveldje, waarvan niemand weet dat er ooit kasseien onder lagen."

Burgemeester Mulder wist voor hij van de petitie hoorde niet eens van het bestaan van de 450 meter lange kasseienstrook in zijn gemeente af. "Je ziet een stukje aan het begin, een stukje aan het eind, en tussendoor af en toe een steen. Maar dat hij echt nog compleet onder het gras hier ligt, is verrassend. Een verborgen juweeltje."

'Fietsen is pijnlijden'

Maar waarom wil je eigenlijk rijden over die grote klinkers, dat is toch helemaal niet comfortabel? "Wij fietsers willen onszelf pijnigen", zegt Rens. "Als je over zo'n kasseistrook fietst, heb je heel veel pijn aan je kont. Fietsen is pijnlijden. Door de wind, door de kou, door de regen, en door de kasseien."

Ook de Zeeuwse oud-wielerprof Brian van Goethem zoekt graag de ongeasfalteerde paden in ons land op. In 2013 won hij zelfs de Kasseienomloop rondom het Drentse Exloo. "Je schudt helemaal door elkaar. Als je dat lang achter elkaar doet dan is het tot op de blaren op je handen aan toe."

Hij steunt de campagne om de hobbelige paadjes te behouden dan ook van harte. "Het is kenmerkend voor de streek. In Zeeland kun je geen beklimming opzoeken als je een uitdaging zoekt, maar wel een kasseienstrook."

Campagne heeft succes

De petitie lijkt al snel succes te hebben. Staatsbosbeheer heeft inmiddels aan Rens laten weten dat binnenkort zal worden begonnen met het opknappen van de kasseistroken bij Clinge.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.