Terug

Volg Hart van Nederland

Oranjeleeuwinnen pas na de rust trefzeker tegen stug verdedigend Kosovo

Oranjeleeuwinnen pas na de rust trefzeker tegen stug verdedigend Kosovo

Sport

1 dec 2020, 20:31

De Nederlandse voetbalsters hebben voor het eerst een kwalificatietoernooi afgesloten zonder puntenverlies. Het al geplaatste Oranje won in Breda ook de tiende en laatste groepswedstrijd in de voorronde van het EK 2022 in Engeland. De Europees kampioen versloeg het kansloze Kosovo met 6-0. Bij de rust was de stand verrassend nog 0-0. Na de pauze kwam de productie van de thuisploeg goed op gang. Dankzij Katja Snoeijs (drie), Jill Roord (twee) en Lieke Martens werd het grote kwaliteitsverschil alsnog zichtbaar in de uitslag. Nederland sluit de kwalificatie af met 30 punten uit 10 wedstrijden en een indrukwekkend doelsaldo van 48-3.

Bondscoach ontbreekt

Bondscoach Sarina Wiegman ontbrak in Breda opnieuw bij Oranje op de bank. Ze verliet vrijdagmiddag het trainingskamp vanwege familieomstandigheden en miste daardoor in de avonduren de oefeninterland tegen wereldkampioen Verenigde Staten (0-2). Ook tegen Kosovo nam assistent-trainer Arjan Veurink haar taken over.

Stugge verdediging

De wedstrijd speelde zich vrijwel volledig af op de helft van het stug verdedigende Kosovo. Het enorme overwicht van Nederland leverde echter voor de rust geen treffers op. Oranje ontbeerde scherpte en ook een beetje geluk in de afronding. De eindpass was bovendien lang niet altijd zuiver. Met Joëlle Smits voor de aangeslagen Lineth Beerensteyn nam Nederland na de pauze snel afstand van Kosovo. Eerst strafte Snoeijs een verdedigingsfout trefzeker af. Kort daarna scoorde Roord uit een vrije trap. In de 58e minuut knalde Martens raak. Kort daarna maakte de aanvalster van Barcelona plaats voor Renate Jansen. In het laatste half uur bleef het gretige Oranje jagen op een hogere score. Snoeijs (twee) en Roord bouwden de score verder uit. Een verbetering van de zege eind oktober in Kosovo (0-6, ook met drie keer Snoeijs) zat er echter net niet in. Wiegman richt zich komend jaar met haar selectie op de Olympische Spelen van Tokio. Ze neemt daarna afscheid van Oranje en wordt bondscoach van de Engelse voetbalsters. ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.