Terug

Volg Hart van Nederland

Twee klimongelukken met fatale afloop: hoe gevaarlijk is de sport?

Sport

5 nov 2023, 14:15

Twee Nederlanders kwamen dit weekend om het leven door een ongeluk tijdens een klimdiscipline. Een jongen van 11 overleed bij een kinderfeestje na een val van een klimwand in Amsterdam en een man uit Heerlen kwam om het leven nadat hij van een flat probeerde te abseilen. Hoe gevaarlijk is de klimsport eigenlijk?

"Het is ontzettend tragisch" vertelt Robin Baks, directeur van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging over het ongeluk in Amsterdam. "Maar dit is echt een incident, want een dodelijke afloop bij klimmen komt bijna nooit voor." Mogelijk is er tijdens het zekeren van de jongen iets misgegaan.

Over het ongeluk in Heerlen, waarbij een man via een klimtouw wilde afdalen, kan hij niets zeggen. De politie gaat uit van een noodlottig ongeval.

Cijfers

Dat er twee mensen in Nederland in één weekend om het leven komen door het uitoefenen van een klimsport, is bijzonder. In de afgelopen dertig jaar zijn er vijf mensen om het leven gekomen in klimhallen, aldus Baks. Een van hen was een ervaren klimster in Leeuwarden afgelopen mei.

Het ongeluk met de abseiler in Heerlen moet los worden gezien van de cijfers, omdat hij buiten de sport heeft uitgeoefend.

Risicosport

Hoewel klimsport een risicosport is, hoeft het geen onnodig gevaar te zijn. Zolang het materiaal maar op de juiste manier wordt gebruikt, vertelt Baks.

Een foutje met materiaal is snel gemaakt en dat kan leiden tot gevaarlijke situaties. De mens is hierbij de zwakste schakel. Baks: "Het hoeft niet dramatisch af te lopen, maar het kan fataal zijn. Dat is de schaduwzijde van deze sport." Klimmen is hierin niet uitzonderlijk, het geldt voor alle risicosporten, denk hierbij aan duiken of paardrijden.

Routine

Ervaren klimmers zijn het vaakst slachtoffer bij grote ongevallen, vertelt Baks. "Het gevaar is dat de routine het overneemt en iemand even niet oplet wanneer er wordt gezekerd."

"Je kunt het risico tot een minimum beperken, maar je kunt het niet uitsluiten." De checks of degene die gaat klimmen goed gezekerd is, blijven het belangrijkst. "Als je het veilig doet, kan je het je hele leven blijven doen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.