Sport
5 aug 2021, 20:12
In 2030 zou het de normaalste zaak van de wereld moeten zijn: (de mogelijkheid tot) sporten voor iedereen. En dan ook écht iedereen. We zijn nog zo'n negen jaar verwijderd van dat doel, maar mensen met een beperking sporten nog altijd veel te weinig.
En dat komt vaak omdat het niet of minder toegankelijk is voor ze. Tijd voor verandering, als het aan de SP, D66 en GroenLinks ligt. Ze hebben een initiatiefnota ingediend om het voor mensen met een beperking eenvoudiger te maken om te beginnen met een sport.
Een vergelijking: volgens het fonds gehandicaptensport zijn er ongeveer 1,7 miljoen Nederlanders in de leeftijd van 12 tot 79 jaar met een motorische, auditieve, visuele of verstandelijke beperking. Slechts 34 procent van die groep doet aan sport, tegenover 59 procent van de gehele bevolking.
De schrijver van het stuk, SP-Kamerlid Michiel van Nispen, stelt: "We hopen hiermee dat sporten net zo vanzelfsprekend gaat worden voor mensen met een beperking als dat het nu al is voor mensen zonder beperking. Sterker: het is voor mensen met een beperking misschien zelfs wel nog belangrijker dat ze kunnen sporten."
Pijnpunten zijn bijvoorbeeld: hoe komt iemand aan hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld een rolstoel, om te sporten? Lukt het financieel? Is er vervoer als je er zelf niet kunt komen? En: waar klop je aan voor hulp? Van Nispen: "Dat zijn punten die echt aangepakt moeten worden. Wij zien bijvoorbeeld graag één loket ontstaan waarbij mensen met een beperking aan kunnen kloppen, zodat die zorgen ze uit handen kunnen worden genomen. Dat iemand aan de andere kant van de lijn voor jou contact op gaat nemen met de verzekering of de gemeente."
De nota is iets waar paralympisch sprinter Kimberly Alkemade (31) van harte achter kan staan, want zij was ook lange tijd onzeker over haar mogelijkheden binnen de sport. Maar nu gaat ze over een paar dagen naar Tokio om uit te komen voor TeamNL op de Paralympische Spelen.
Op 8-jarige leeftijd raakte ze betrokken bij een verschrikkelijk ongeval waarbij haar moeder om het leven kwam. Zelf verloor ze haar linker-onderbeen. Het was voor haar zoeken naar steun, bijvoorbeeld in de vorm van een hulpmiddel. "Op die leeftijd had ik best een kinder-blade willen hebben," zegt Alkemade. "Of meer informatie over de mogelijkheden om te kunnen sporten."
Ze kwam er gelukkig weer bovenop, en werd in 2017 tijdens een talentendag in Amsterdam gescout tijdens een atletiekronde. Ze kreeg te horen dat ze geschikt leek voor de nationale selectie van paralympisch atletiek. En zo geschiedde. Over een week vertrekt het vliegtuig naar Japan. "We gaan dan naar het voorbereidingskamp, om te acclimatiseren en te finetunen. En dan is 31 augustus voor mij de eerste wedstrijd, de 200 meter!"
De komende maanden wil SP'er Van Nispen de nota aanscherpen, en ontvangt daarvoor graag feedback van bijvoorbeeld mensen met een beperking. "Na de zomer gaat het stuk naar de minister. Hopelijk kan de ambitie om iedereen in 2030 de mogelijkheid te sporten te bieden dan waargemaakt worden. Wie weet verzamelen we wel extra veel medailles op de Paralympische Spelen van dat jaar!"
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.