Sport
18 jan 2020, 16:31
Opluchting bij ouders en kinderen uit Oostzaan: ze konden zaterdag gewoon trainen en spelen bij hun geliefde voetbalclub OFC. Vrijdag liet de burgemeester van Oostzaan de club per direct sluiten vanwege vermeende criminele praktijken, maar daar stak de rechter in een kort geding echter een stokje voor. Burgemeester Rob Meerhof van de gemeente Oostzaan hield voetbalclub OFC al langer in de gaten. "Ik ontvang steeds meer signalen van inwoners die zich niet meer veilig voelen." Er zou een link zijn tussen de club en schietpartijen en gevonden handgranaten. Ook is er een veroordeling voor witwassen en is er onduidelijkheid over de geldstromen van de Oostzaanse club.
De burgemeester besloot de club per direct voor vier weken te sluiten. Een beslissing die de rechter dus heeft teruggefloten. Een meisje kan daarom gewoon haar wedstrijd spelen. "Ik was wel verdrietig toen ik gister wilde voetballen en dat kon niet. Vandaag gelukkig wel en we hebben ook nog gewonnen!" De gemeente wilde zaterdag niet voor de camera van Hart van Nederland reageren. Burgemeester Meerhof zegt in een schriftelijke reactie dat hij de bestuurlijke sluiting "op goede gronden" heeft genomen. "Ik sta nog steeds achter de reden waarom ik dit bestuurlijke besluit heb genomen." Meerhof zegt niet anders dan de uitspraak van de civiele rechter te respecteren. Een bestuursrechter zal zich dinsdag opnieuw over de kwestie buigen. "Dan zullen we het besluit verder onderbouwen", aldus de burgemeester.
Ondermijning en inmenging van de onderwereld in de bovenwereld is voor amateurvoetbalclubs een lastig probleem. Dat vertelt hoogleraar sport en recht Marjan Olfers aan Hart van Nederland. En zomaar een club even sluiten, is makkelijker gezegd dat gedaan, legt ze uit. Het gaat namelijk om een democratisch gekozen vereniging en met zo'n drastisch besluit raak je een hoop mensen. "In het geval van OFC zijn er vragen gesteld over de activiteiten van een meneer die is veroordeeld voor witwassen. Die meneer is betrokken bij een stichting waar mogelijk zwart geld zou worden witgewassen. Maar het zijn geruchten en er is naar mijn weten ook geen directe link naar de club", aldus Olfers. Volgens de hoogleraar moet er meer ondersteuning komen voor besturen van amateurclubs. "Mijn advies voor clubs: neem als bestuur nooit alleen een besluit over een mogelijke geldschieter. Vraag daar de hulp bij van de gemeente of andere deskundigen."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.