Terug

Volg Hart van Nederland

Dit zijn de regels van een sprintrace in de Formule 1

Sport

22 apr 2022, 19:52

De Formule 1 maakt zich op voor de allereerste sprintrace van dit seizoen. Het relatief nieuwe onderdeel vindt zaterdag plaats, een dag voor de Grote Prijs in het Italiaanse Imola. Maar hoe zat het ook alweer met de regels rond een sprintrace? En wat valt er te winnen?

Net als vorig seizoen worden er dit jaar drie sprintraces gereden. De sprintrace gaat over 100 kilometer en zal ongeveer 25 minuten tot een half uur duren.

Punten winnen tijdens sprintrace

Bij de sprintrace zijn voor de eerste acht coureurs punten te verdienen voor de WK-stand. Acht voor de winnaar, zeven voor de nummer 2, zes voor de nummer 3, enzovoorts. Een wijziging ten opzichte van vorig jaar, want toen waren er alleen punten te verdienen voor de eerste drie coureurs: drie voor de winnaar, twee voor de runner op en eentje voor plek drie.

Sprintrace en pole position

Een andere wijziging betreft die rond de titel 'pole position'. Vorig jaar won de winnaar van de sprintrace die titel. Dit jaar wint de snelste man tijdens de kwalificatie op vrijdag de titel. Alleen op de zaterdag krijgt de nummer één 'pole position' achter zijn naam.

Bepalend voor startposities

Wat wel ongewijzigd is: de sprintrace neemt de functie van de aloude kwalificatie op de zaterdag over. De uitslag van de sprint is bepalend voor de startposities tijdens de hoofdrace op zondag.

Max Verstappen start tijdens de sprintrace in Imola vanaf pole position. In zijn kielzog rijden Charles Leclerc in zijn Ferrari en Lando Norris in zijn McLaren.

Bovenstaande reportage over de presentatie van de auto van Verstappen werd eerder uitgezonden bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.