Terug

Volg Hart van Nederland

PSV en AZ kunnen zich opmaken voor vervolg Europees voetbal na winst

PSV en AZ kunnen zich opmaken voor vervolg Europees voetbal na winst

Sport

27 okt 2022, 22:11

PSV en AZ gaan allebei overwinteren in Europa. Door een knappe zege op Arsenal (2-0) hebben de Eindhovenaren zich verzekert van een vervolg in de Europa League. AZ is na een moeizame zege op FC Vaduz (1-2) ook zeker van vervolg in de Conference League.

De Eindhovenaren versloegen donderdag de Engelse koploper Arsenal met 2-0 en zijn daarmee zeker van minimaal de tweede plaats in groep A. Beide treffers vielen in de tweede helft. Joey Veerman opende in de 57e minuut de score. Invaller Luuk de Jong verdubbelde kort daarna de voorsprong met een kopbal uit een hoekschop.

FK Bodø/Glimt uit Noorwegen verloor met 2-1 bij FC Zürich en kan PSV niet meer achterhalen. Arsenal leidt na vijf duels met 12 punten, gevolgd door PSV met 10. Arsenal kan zich volgende week in de thuiswedstrijd tegen Zürich verzekeren van groepswinst en een plek in de achtste finales. De nummer 2 speelt in februari een tussenronde, tegen een van de nummers 3 uit de Champions League.

AZ gaat door in Conference League

AZ heeft zich ook verzekerd van Europese overwintering met een moeizame overwinning op FC Vaduz uit Liechtenstein. De ploeg van trainer Pascal Jansen boekte in de Conference League een 2-1-zege bij de nummer voorlaatst van het tweede Zwitserse niveau. Milos Kerkez opende namens AZ vijf minuten na rust de score, waarna Myron van Brederode een kwartier voor tijd de voorsprong verdubbelde. Nicolas Hasler gaf de thuisploeg twee minuten later weer hoop door de 1-2 binnen te schieten, maar verder kwam Vaduz niet meer.

Met de zege kan AZ een vervolg in de Conference League niet meer ontgaan. De Alkmaarders hebben met nog één wedstrijd te gaan 12 punten. Dnipro-1 en Apollon Limassol, die vanavond om 21.00 uur nog tegen elkaar spelen, staan op respectievelijk 7 en 4 punten. Vaduz staat laatste met 2 punten.

Ajax mogelijk ook in Europa League

Ajax zag woensdag hun Champions League-droom uiteenspatten. De Amsterdammers waren kansloos tegen Liverpool (0-3). De club verdedigt komende dinsdag in de afsluitende groepswedstrijd bij Rangers FC de derde plaats van de poule. Zelfs een nederlaag met vier doelpunten verschil volstaat dan voor een plek in een extra kwalificatieronde van de Europa League voor een plek in de achtste finales.

Ajax probeert de laatste jaren aansluiting te vinden met de beste clubs van Europa. Die zoektocht gaat met vallen en opstaan, ook omdat de club jaarlijks belangrijke spelers moet verkopen om de begroting op orde te houden. Slechts twee keer in de laatste vijf seizoenen wist Ajax wel te overwinteren in de Champions League. Twee keer ging het in de laatste groepswedstrijd toch nog fout.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.