Terug

Volg Hart van Nederland

Bijlwerpen in opkomst in Nederland, 'het is darten voor echte mannen'

Sport

20 jan 2020, 06:44

Het was zondag bijltjesdag in het Noord-Brabantse Veghel. Op hun vrije dag verzamelden tientallen mannen zich om een gooi te doen naar het eerste kampioenschap bijlwerpen. Op het NK bijlwerpen gingen tientallen deelnemers de strijd met elkaar aan. De winnaar kon uiteindelijk de hoofdprijs van 1000 euro mee naar huis nemen. Niet misselijk zo'n geldbedrag, maar het belangrijkste prijs blijft natuurlijk de eer om de eerste Nederlandse Kampioen bijlwerpen te worden. Waar sommige deelnemers vaker met dit bijltje hebben gehakt, is het voor anderen nog een beetje onwennig.

'Darten voor echte mannen'

''Ze willen maar niet blijven hangen vandaag'', bekent een deelnemer, die naar eigen zeggen aan de onderkant van de competitie hangt. ''Dit is eigenlijk een beetje darten voor echte mannen, maar nu ik het zou slecht doe weet ik niet of ik een echte man ben'', lacht hij. ''Ik sla ook compleet de plank mis'', valt een andere deelnemer hem bij. ''Misschien moet ik mijn tactiek aanpassen'', denkt hij hardop. ''Wellicht moet je iemand anders laten gooien'', zegt weer een andere deelnemer. Het is niet echt een sport die je even oefent op de zolderkamer. ''Nee, hier heb je wel een flinke achtertuin voor nodig. Dat, een en groot stuk hout om de bijl in te gooien'', vertelt een deelnemer.

Groeiende rage

Het is nog een kleine sport in Nederland, maar men hoopt dat het voeten in de aarde krijgt om te groeien. ''Bijlwerpen vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten, daar is het een rage en wordt al enkele jaren een Amerikaans kampioenschap georganiseerd'', zegt Roel Kouwenberg van Axe Throwing Veghel, samen met The Team Building in Utrecht organisator van het NK. Steeds meer mensen maken kennis met het bijlwerpen, dat vorig jaar naar Nederland overwaaide. ''De belangstelling is enorm. Afgelopen maanden kwamen er duizenden bezoekers bij ons bijlwerpen'', illustreert Rob Kouwenberg (geen familie van Roel) van The Team Building in Utrecht. Als gevolg van de grote opkomst werd er steeds meer en meer gevraagd om een heus Nederlands kampioenschap. Dat bleek er nog niet te zijn. Zodoende is het NK Axe Throwing ontstaan. Uiteindelijk moeten alle deelnemers het bijltje erbij neerleggen want de boomlange Paul Kleine komt uiteindelijk als winnaar uit de bus. Hij kan 1000 euro laten bijschrijven op zijn bankrekening en kan voortaan opscheppen dat hij de allereerste Nederlands Kampioen bijlwerpen is.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.