Sport
23 mrt 2021, 17:46
Het Openbaar Ministerie (OM) is een onderzoek gestart naar zogenaamde matchfixers die professionele darters in Nederland benaderen en vragen om wedstrijden te beïnvloeden. Dat bevestigt justitie aan Hart van Nederland na berichtgeving door de NOS.
Wereldwijd wordt er veel geld gegokt op dartwedstrijden, soms tot wel honderdduizenden euro's per duel. Daar spelen matchfixers op in door spelers te vragen om expres te verliezen. Dat geeft hen de mogelijkheid om flink geld in te zetten op een wedstrijd. De pijltjesgooier krijgt vervolgens een deel van de opbrengst.
In Nederland zijn er tot nu toe een handvol meldingen gedaan van darters die benaderd zijn door matchfixers. "Die meldingen zijn binnengekomen bij DRA, de internationale dartautoriteit", legt Jacques Nieuwlaat van dartbond PDC uit bij Hart van Nederland. "Nederland is een nieuwe markt met weinig ervaring. De matchfixers gaan het dan hier proberen."
Niels Zonneveld is een van de darters die een melding heeft gedaan nadat hij benaderd werd door een matchfixer. Vorig jaar april werd de 22-jarige darter uit Uitgeest een paar dagen voor een online wedstrijd benaderd via Whatsapp.
"Ik kreeg een berichtje van een onbekend nummer met de vraag of ik gesponsord wilde worden." Hij ging in op het appje om meer informatie te krijgen. "Toen kwam er een berichtje met de vraag of ik een wedstrijd wilde verliezen." Na dat bericht is hij meteen gestopt met appen en heeft hij de poging tot omkoping gemeld.
De darter heeft geen idee wie er achter de berichten zat. "Ik heb het nummer geprobeerd op te zoeken, maar kon niks vinden." Zonneveld hoort regelmatig op darttoernooien over matchfixers, maar maakt zich verder geen zorgen.
Hij hoopt dat de aandacht voor dit probleem ervoor zorgt dat de omkopers worden gestraft. "Wij hebben een meldplicht en als wij dat niet doen dan zijn wij strafbaar, maar zij komen er gemakkelijk mee weg", vindt de darter.
Vorig jaar viel darter Wessel Nijman wél voor een matchfixer. De Nederlander deed mee aan een online toernooi en verloor zijn wedstrijd met 4-0. Hij belandde uiteindelijk op de radar van de bond omdat er dubieuze weddenschappen werden gedaan op het duel. Nijman bekende schuld en kreeg een schorsing van vijf jaar.
Om te voorkomen dat er meer darters voor deze onsportieve praktijken vallen, krijgen alle professionele spelers bij PDC voorlichting over matchfixers. "Ook zijn ze verplicht om omkooppogingen bij ons te melden", zegt Nieuwlaat. Op die manier hoopt de dartbond dit probleem aan te kunnen pakken.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.