Terug

Volg Hart van Nederland

Volg Maarten van der Weijden live tijdens zijn Elfstedentriatlon: 'Bijna onmenselijk'

Sport

18 juni 2023, 12:05

Maarten van der Weijden is zondagochtend in Leeuwarden begonnen aan zijn Elfstedentriatlon: achtereenvolgens 200 kilometer zwemmen, 200 kilometer fietsen en 200 kilometer wandelen, met zo min mogelijk slapen en rusten tussendoor. De opbrengst gaat naar kankeronderzoek. Zaterdag 24 juni moet de tocht zijn volbracht en finisht Van der Weijden weer in Leeuwarden.

Waar Van der Weijden zich bevindt is live te zien via de website Elfstedentriatlon.

Langs de route zijn veel muziekoptredens georganiseerd. Op de site van het evenement staat de teller voor ingezameld geld inmiddels op ruim 313.000 euro.

Maarten van der Weijden is zondagochtend om 06.30 uur gestart. De hele route moet tot en met zaterdag 24 juni gaan duren:

  • 18 t/m 21 juni: zwemmen in alle 11 steden langs de Elfstedenroute

  • 21 juni: 200 km fietsen over de Elfstedenroute

  • 21 t/m 24 juni: 200 km lopen over de Elfstedenroute

Thuisfront

Zijn partner, Daisy van der Weijden en hun kinderen zijn bij het startschot aanwezig. "Ik ben enorm trots", vertelt ze aan Hart van Nederland. "Alleen al op het feit dat hij hier staat wetende dat er zoveel mensen zijn die niet het geluk hebben dat hij heeft gehad. Dat hij dit met de stichting voor elkaar gaat krijgen maakt me enorm trots." Dochter Phileine heeft er alle vertrouwen in dat haar vader de volle route met succes zal afleggen. "We gaan hem gewoon aanmoedigen, meezwemmen en met hem meelopen."

Langs de route hebben mensen zich verzameld om hem aan te moedigen, waaronder Ellen uit Oss. Zij is vanuit Brabant met haar camper naar Leeuwarden gereisd om hem de gehele route te volgen. "We hebben hem in 2019 ook gevolgd toen mijn vader net was overleden, dus dat was heel speciaal", vertelt ze. "Het is bijzonder dat hij dit probeert. Ik snap eigenlijk niet dat iemand dit kan. Het is bijna onmenselijk. We gaan hem de hele route volgen en zoveel mogelijk momentjes pakken."

Eerdere prestaties

De olympisch kampioen waagde zich voor de kankerbestrijding al vaker aan dit soort evenementen. In 2021 bijvoorbeeld haalde hij 80.000 euro op met een vier dagen durende zwemtocht, in een stromingszwembad. Eerder dat jaar deed hij een thuistriatlon, in en rond zijn eigen huis. In juni 2019 zwom Maarten in 75 uur de 200 km lange Elfstedentocht. In 2018 moest hij voortijdig opgeven.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.