Sport
29 mrt 2022, 15:02
Het is volgens KNVB-directrice Marianne van Leeuwen geen goed idee om het wereldkampioenschap voetbal in Qatar te boycotten of het toernooi te verplaatsen. Dat zei ze dinsdagochtend in het Olympisch Stadion in Amsterdam, waar een petitie in ontvangst werd genomen van het comité Cancel Qatar 2022. Ongeveer 20.000 Nederlanders ondertekenden de petitie.
"In Qatar is onze inzet meer dan de sportieve inzet", zei Van Leeuwen. Ze wijst er op dat een boycot of het verplaatsen van het toernooi ook tegengesteld kan werken. Zo zou het schadelijk zijn voor arbeidsmigranten, omdat ze hun werk dan kwijt raken. "We vragen aandacht voor de arbeidsomstandigheden van de arbeidsmigranten, voor de mensenrechten, voor vrouwenrechten, voor vrijheid, voor gelijkheid. Amnesty International en andere partijen koppelen terug dat er beweging en impact is. Ze zijn ook heel duidelijk dat er nog een wereld te winnen is en we er nog lang niet zijn."
Freek de Jonge overhandigde de handtekeningen aan Van Leeuwen. De 77-jarige cabaretier is een van de initiatiefnemers van de actie. Hij voerde in aanloop naar het WK van 1978 in Argentinië, dat toen een dictatuur was, samen met Bram Vermeulen ook al eens actie. "Dat deed toen ongelooflijk veel stof opwaaien en heeft de toon gezet voor de jaren daarna", zei De Jonge. "Nu hebben we de helft minder handtekeningen. Terwijl het bewustzijn bij de mensen wel groter is nu. Het komt misschien ook wel door het idee: daar is toch niets meer aan te doen. De bond zou in wezen aan de kant van de petitie moeten staan."
Van Leeuwen is overtuigd van dat er in de toekomst geen toernooien meer worden toegewezen aan landen als Qatar. Er moet tegenwoordig namelijk een mensenrechtenparagraaf worden toegevoegd aan de bid die wordt ingediend. Daarnaast moeten landen zich tegenwoordig openlijk verantwoorden op wie ze stemmen bij het kiezen van een WK-land.
Voor het WK in Qatar komen die veranderingen te laat. Van Leeuwen: "We hadden drie opties: niet naar het WK gaan, wel naar het WK gaan en alleen gaan voetballen en als laatste: wel naar het WK gaan en aandacht vragen voor dingen die moeten veranderen. Wij kiezen voor de laatste route. We noemen dat maatschappelijk bewust deelnemen."
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.