Sport
28 juli 2021, 22:05
Komende nacht komen de BMX'ers voor het eerst in actie op de Olympische Spelen. Iemand die aan de start had willen én moeten staan, is Jelle van Gorkom, winnaar van het zilver in Rio. Maar bij een training voor Tokio ging het drie jaar geleden helemaal mis.
Terug naar januari 2018: BMX-maatjes Van Gorkom en Niek Kimmann besluiten na een jaar van mindere resultaten om toch weer op de fiets te stappen en er nog één keer helemaal voor te gaan. Hun doel: goud in Tokio. Ze trainen hard op topsportcentrum Papendal, maar dan gaat het gruwelijk mis op de baan.
Van Gorkom rijdt met zestig kilometer per uur van de startheuvel af als hij tegen een ketting botst die over de baan hangt ter beveiliging. De BMX'er slaat over de kop en raakt zwaargewond. Hij wordt in een kunstmatige coma gebracht en hoort in het ziekenhuis de artsen zeggen dat de kans groot is dat hij zal eindigen als kasplantje.
Ze kennen mij niet, denkt Van Gorkum en hij ontwaakt na twee weken uit zijn coma. "Je kunt het een wonder noemen, maar ik noem het wilskracht", vertelt hij aan Hart van Nederland. "Waar een wil is, is een weg", zegt de topsporter 3,5 jaar na het zware ongeluk op de baan van Papendal.
Door hersenschade is hij halfzijdig verlamd geraakt en een lange periode van revalideren volgt. "Ik kon helemaal niets meer", blikt Van Gorkom terug. "Ik heb echt alles moeten leren: eten, slikken, maar ook praten en lopen." Na ruim twee jaar hard werken heeft hij zijn leven nu weer aardig op de rit. "Als je nu naar me kijkt ben ik een behoorlijk goed kasplantje, toch!"
Zijn droom van olympisch goud moet de Achterhoeker wel uit zijn hoofd zetten: de oude Jelle zal hij niet meer worden. En dus moedigt hij straks vanaf de bank de Nederlandse BMX'ers aan. En wat als zijn maatje Kimmann goud wint? "Ik heb moeite om mijn linkerhelft aan te sturen, maar ik ga zeker met twee handen juichen", verzekert de oud-topsporter.
Ondertussen hoopt Van Gorkom met zijn verhaal anderen te inspireren. Hij wil een speciaal centrum oprichten voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. "Ik wil hen ondersteunen en helpen met hun toekomst", legt de ervaringsdeskundige uit. "Je moet te allen tijde in jezelf blijven geloven en doorzetten, dan is er meer mogelijk dan je misschien denkt."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.