Terug

Volg Hart van Nederland

Holten is het toneel van WK Touwtrekken: 'Met volle kracht áchteruit!'

Holten is het toneel van WK Touwtrekken: 'Met volle kracht áchteruit!'

Sport

16 sep 2022, 22:19

Het dorp Holten is dit jaar het toneel van het WK Touwtrekken. 1200 mensen van over de hele wereld trekken dit weekend naar het Twentse dorp voor het touwtrekfestijn. Het Amerikaanse, Zuid-Afrikaanse en Chinese team nemen het onder andere tegen elkaar op in verschillende gewichtsklassen. "En dat in ons eigen dorp!", zegt Henk Haverslag, die het touwtrekken met de paplepel ingegoten kreeg, trots tegen Hart van Nederland.

Om te zorgen dat je jezelf ondanks al het getrek staande houdt, hebben deelnemers zo hun eigen methodes. "Dit zijn schaatsschoenen", legt één van hen uit. "De ijzers zijn eronderuit gehaald en er zijn ijzeren platen onder gezet."

Touwtrekfamilie

Voor Ebbe Haverslag is vandaag magisch. Vroeger was hij fervent touwtrekker, maar hij was een van de weinigen. Dat het nu zo'n groot evenement is geworden en dan ook nog in 'zijn' Holten, doet hem deugd. "Het is fantastisch", glundert hij.

Zijn zoon Henk zit in de organisatie, net als diens vrouw en kinderen. En zijn zoon komt vandaag in actie op het veld. Een echte touwtrekkersfamilie dus. "Ja, generatie na generatie gaat het door", vertelt Henk trots.

Eerlijke sport

Wat is er nu zo mooi aan de sport? "De eerlijkheid", zegt Haverslag resoluut. "Ik was met voetballen ook niet de braafste, maar daar kon je weleens wat. Maar hier word je gelijk gezien en wordt dat meteen afgestraft." Dit weekeinde moet Henk's zoon de eer van de familie verdedigen, dus moet hij met volle kracht vooruit. Of liever: met volle kracht achteruit. "Ja", besluit Henk, "onze kracht is áchteruit!"

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.