Terug

Volg Hart van Nederland

Na de ingestorte NEC-tribune: hoe veilig zijn stadions in Nederland?

Sport

18 okt 2021, 21:16

De voetbalwedstrijd NEC - Vitesse werd gisteren geplaagd door opstootjes rondom het stadion, maar ook in het stadion ging er van alles mis. Zo werden de spelers van Vitesse getrakteerd op bierdouches en werden er bedreigende spandoeken gehesen. Bovendien stortte een gedeelte van de uittribune naar beneden. Gelukkig werd de val gebroken door een container die recht onder het beschadigde gedeelte stond.

In Nederland is er voor ieder gebruiksvoorwerp een keurmerk of certificaat, voor gebouwen is dat niet anders. Maar na het drama bij het stadion van FC Twente in 2011, waarbij een bouwvakker om het leven kwam, en het gedeeltelijk instorten van de AZ-stadion in 2019 rijst de vraag: hoe veilig zijn stadions in Nederland?

Niet gaan hossen op tribunes

Volgens constructiedeskundigen zijn die in Nederland heel erg veilig, hoe kan het dan dat het toch om zoveel jaar fout lijkt te gaan en waar ging het mis in Nijmegen? Sander Pasterkamp is docent bouwtechniek aan de TU Delft en hij denkt dat het nooit verstandig is om met een grote groep mensen te gaan hossen op een relatief smal gedeelte van een constructie: "Er is denk ik niets mis met de tribune van NEC, en ook denk ik dat er geen achterstallig onderhoud is aan de constructie. Maar tegen een springende menigte zijn maar weinig constructies bestand."

Ook Pasterkamp heeft de beelden gezien van hoe de tribune knakt en een klein stukje naar beneden valt op een container. Volgens de bouwkundige is op beelden te zien dat er trilling ontstaat in de vloer van de tribune. "Op zich is dat goed, maar te veel trilling is niet goed. Het is namelijk zo dat constructeurs nooit meer wapening in hun vloeren aanbrengen dan volgens de regelgeving nodig is. Dat doen ze puur vanwege hun winstmarge. Vloeren voldoen meestal net aan de gestelde norm."

Alles waar de constructie dan niet op berekend is, is dan al teveel en bezwijkt de constructie onder de trilling of gewicht. Nieuwe stadions zijn in dat opzicht veiliger, in 2012 zijn de normen strenger geworden door Europese regelgeving.

Het stadion van NEC is in 1999 gerenoveerd en wordt regelmatig bouwkundig gecontroleerd. Pas na het eerste onderzoek kan de gemeente als eigenaar van het stadion zeggen of het Goffertstadion in gebruik kan blijven.

Feestje gaat door

Een Vitesse-supporter, die anoniem wil blijven, was een van de mensen die een stukje naar beneden viel tijdens het vieren van de overwinning. "De tribune gaf de hele wedstrijd al mee, op zich niets mis mee, dat voel je wel vaker", begint hij zijn verhaal. "Het was gezellig totdat opeens de vloer het begaf."

Al snel werd het duidelijk dat de groep supporters door het oog van de naald zijn gekropen. "Toen we wisten dat iedereen ongedeerd was, ging het feestje gewoon weer verder." Wel moesten ze snel het uitvak verlaten. Maar de supporter beseft ook goed dat ze er goed zijn weggekomen: "Als we 2 tot 3 meter dieper waren gevallen was het anders afgelopen."

Ook de voorzitter van de supportersgroep van Vitesse, Roderik van Veelen was er gisteren bij en zag hoe een deel van zijn medesupporters opeens naar metertje naar beneden vielen: "Ineens vielen ze naar benenden, we zijn hier heel goed weggekomen."

Ramp voorkomen

Dat kan Wilco van Schaik, de algemeen directeur van NEC, ook beamen: "Ik denk dat er een ramp voorkomen is, omdat er een stalen container onder stond. We mogen van geluk spreken dat er zelfs niemand een schram heeft. De scenario's van wat er had kunnen gebeuren, schieten door je hoofd. Een bizarre situatie", zei Van Schaik.

"Het hele stadion zal aan een onderzoek onderhevig zijn. De ene plek kent een andere belasting dan een andere plek, bijvoorbeeld waar onze eigen harde kern zit. We gaan het hele stadion door laten lichten, veiligheid staat voorop in dit hele proces."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.