Terug

Volg Hart van Nederland

'Engels' racisme-probleem speelt ook in Nederland: 'Het is een zevenkoppig monster'

Sport

13 juli 2021, 13:28

Dat racisme anno 2021 nog altijd een probleem is, werd zondagavond pijnlijk duidelijk na de EK-finale in Londen. Drie spelers mistten allen een penalty namens Engeland en dat was voor een aantal (anonieme) accounts reden genoeg om de voetballers online racistisch te bejegenen. En dat doet pijn. Ook in Nederland. "Je wordt dus blijkbaar niet geaccepteerd", zegt amateurvoetballer Jesse Betaze (28).

Teksten als 'pak die neger', 'zwartjoekel' en 'ga terug naar je eigen land' zijn voor Jesse niet nieuw op het voetbalveld. Maar het blijft naar om te horen. "En ik woon al in Nederland zolang ik me kan herinneren. Ik spreek de taal vloeiend, ben goed geïntegreerd en doe geen gekke dingen. Ik geef niemand reden om mij niet te accepteren. Maar toch hoor ik er blijkbaar niet helemaal bij."

Racisme-rel

Jesse, die zelf op behoorlijk niveau speelde, kijkt dan ook met afschuw naar de racisme-rel in Engeland. "Als je ziet dat je landgenoten zo naar je kijken...dan word je dus alleen in goede tijden geaccepteerd. Maar als het slecht gaat ben je de aap, of de gorilla. Dat doet natuurlijk pijn."

De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) keek ook met lede ogen naar de Engelsen. "Het was heel heftig om te zien. Dat we dat in deze tijd nog mee moeten maken. Gelukkig kregen die spelers uiteindelijk ook veel steunbetuigingen, dat deed me dan wel weer goed", zo vertelt manager anti-racisme Houssin Bezzai.

Bezzai is oud-professional en kreeg, net als Jesse, vaak racistische verwensingen naar zijn hoofd. "We zijn aan het onderzoeken hoe vaak dit nou in Nederland gebeurt. De vergelijking met Engeland is niet te maken, maar dat het hier ook plaatsvindt, dat is zeker."

Zevenkoppig monster

Constateren dat er een probleem is, is één, maar het daadwerkelijk tackelen van de kwestie is een tweede. "Het racismeverhaal is een zevenkoppig monster. Het is gewoon heel complex." En die complexiteit zit 'm met name in de toename van het online beledigen. Want mensen kunnen vanachter hun toetsenbord via social media van alles roepen en er ongestraft mee wegkomen. "We praten daar wel over met Facebook en Instagram. Over het maken van algoritmes, of het tegengaan van anonieme accounts. Maar dat is voor die platformen ook heel moeilijk", legt Bezzai uit.

Ook offline is de KNVB hard bezig met voorlichting over racisme. Bezzai: "Het gaat om een stukje bewustwording. Verenigingen veranderen, er komt meer diversiteit in clubs. Mensen moeten ook begrijpen dat je iets onschuldigs kunt roepen als 'dek jij die rooie', maar dat dat bij die roodharige speler hard aan kan komen. Het gaat uiteindelijk om de ontvanger."

Oplossing

Een concrete oplossing lijkt dus niet zo snel voor handen. Jesse heeft er dan ook weinig vertrouwen in dat racisme ooit ophoudt te bestaan. "Bij corona staan overal borden: 'alleen samen krijgen we het onder controle.' Laten we dat ook doen bij de ergste ziekte ter wereld: racisme. Dat is de enige oplossing."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.