Terug

Volg Hart van Nederland

Wordt het koud genoeg voor Elfstedentocht? Dit is daar nog voor nodig

Sport

8 feb 2021, 15:30

Terwijl de temperatuur daalt, loopt de Elfstedenkoorts op. Maar naast dat de coronamaatregelen een Tocht onmogelijk lijken te maken, is het de vraag of de vorst voldoende zal zijn om sterk ijs te creëren. Weer.nl verwacht dat er nog veel hobbels te nemen zijn.

"Eerst moet het lang en hard vriezen. Dan moeten de rayonnen en de vereniging hun fiat geven en vervolgens ligt misschien wel de lastigst te nemen hobbel klaar: laat de coronasituatie het überhaupt wel toe?" aldus weerman Reinout van den Born.

Scandinavisch hogedrukgebied

De verwachting is dat de vorst hoe dan ook tot in het komende weekeinde aan te houden. "Daarbij kunnen de temperaturen de komende nachten, zeker als het opklaart en de wind wegvalt, boven de sneeuw tot tussen 10 en 15 graden onder nul dalen. Vooral in de nachten naar donderdag, vrijdag en zaterdag. Dan kan het lokaal, als alles meezit en goed op zijn plek valt, misschien ook wel ergens tot -20 graden of nog iets lager afkoelen."

Maar de eerste donderwolken laten zich ook al aftekenen. In het weekend komen vanuit het zuidwesten warmere temperaturen opzetten. "De verschillende modelberekeningen zijn het er nog niet helemaal over eens in hoeverre die dooiaanval ook kans van slagen maakt." Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het ijs volgende week alweer weg is, al ligt er een 65 procent kans dat een hogedrukgebied boven Scandinavië ervoor zorgt dat de vorstperiode hier aanhoudt.

Koudepunten

Hoeveel vorst er nodig is kunnen we zien door te vergelijken hoeveel het heeft gevroren tijdens de afgelopen Elfstedentochten. Weer.nl heeft berekend dat bij de Tocht in 1997 in totaal ruim 88 koudepunten nodig zijn geweest, verkregen door de gemiddelde temperaturen van alle vorstdagen bij elkaar op te tellen. In 2012, toen het er even op leek dat de Elfstedentocht verreden kon worden lag het totaal op 73,6 punten.

"Tot nu toe zijn er welgeteld 4,1 punten opgebouwd, nog een lange weg te gaan dus", aldus Van den Born. "Volgen we de verwachting tot en met het komende weekend, zouden we aanstaande zondag rond 40 punten moete kunnen uitkomen, mogelijkerwijs ook nog wel iets meer."

Voor volgende week zijn de verwachtingen nog onzeker, maar als de vorst aanhoudt zou het ijs aan het eind van volgende week mogelijk dik genoeg kunnen worden.

Zwart ijs

Los van dik ijs is het ook belangrijk om goed zwart ijs te hebben. Dat is nu niet overal meer mogelijk, omdat het op plekken is dichtgevroren terwijl er al sneeuw in het water lag. "Je krijgt dan geen zwart, maar kwalsterijs (met lucht en sneeuw erin). Dat is niet alleen van slechtere kwaliteit, ook is het minder sterk."

Ook zorgt de harde wind ervoor dat wakken langere tijd openblijven en sneeuw in deze wakken stuiven. Dinsdag en woensdag wordt bovendien in het noorden van Friesland nog sneeuwbuien vanaf de Noordzee verwachten die voor extra sneeuw zorgen. "Daarbij brengen die buien ook extra warme lucht met zich mee. Daarbij zijn vooral de delen van het parcours in de buurt van Harlingen berucht omdat ze gewoon meer tijd nodig hebben om dicht te vriezen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.