Terug

Volg Hart van Nederland

Eerste schaatsmarathon op natuurijs van start in Burgum: 'We zijn er klaar voor'

Sport

14 dec 2022, 09:39

Het was woensdagochtend spannend op meerdere natuurijsbanen door het land. Vijf kanshebbers waren in de race voor de eerste marathon op natuurijs van deze winter. Het Friese dorp Burgum krijgt de primeur om de klassieke schaatstocht te houden. Dat bevestigt de KNSB aan Hart van Nederland.

De hele nacht zijn ijsmeesters bezig geweest om het ijs dik genoeg te krijgen. Voor het organiseren van de wedstrijd moet het ijs overal minimaal drie centimeter dik zijn. In het loop van de ochtend werd het duidelijk dat Burgum de beste papieren had. "Vanavond om 18.30 uur hebben we hier de eerste natuurijsmarathon in Burgum", aldus de ijsmeester.

Voor het organiseren van een marathon moet het ijs overal minimaal 3 centimeter dik zijn. In Haaksbergen (IJSCH), Noordlaren (De Hondsrug) en bij Schaatsvereniging Nieuw-Buinen is het afgelopen nacht niet gelukt om de ijsvloer op de gewenste dikte te krijgen.

Officiële meting

De officiële meting van de KNSB vond om 09.00 plaats. Tot die tijd is er hard gewerkt om het ijs van de beste kwaliteit te voorzien. “Niet alleen vannacht, maar afgelopen jaar zijn we met deze plannen bezig geweest”, vertelt Willem Provily, voorzitter van de IJsclub Burgum. Voordat vanavond het startschot klinkt moet er nog wel wat gebeuren. "De verwachting is dat de temperaturen goed blijven en wij gaan ons best doen om er een feest van te maken", zegt Provily.

Debutant

Nieuwkomer Burgum gaat er dus met de eer vandoor. “Het zou wel heel bijzonder zijn als je bij de eerste keer meteen de marathon krijgt toegewezen”, zei Provily nog voor de laatste metingen. De afgelopen jaren ging het steeds tussen het Groningse Noordlaren en het Haaksbergen in Overijssel. In 2021 werd op Tweede Kerstdag de eerste marathon gereden in Noordlaren.

Niet alleen in Burgum wordt er geschaatst vandaag, meerdere ijsclubs openen woensdag hun natuurijsbanen. Onder meer de Doornsche IJsclub, de Winterswijkse IJs Vereniging (WIJV) en Hard Gaat ie in het Zuid-Hollandse De Lier zijn net als dinsdag geopend voor schaatsers. Ook de Oosterbeekse IJsvereniging is woensdag opengegaan. Dinsdag konden schaatsers daar nog niet de natuurijsbaan op. Niet overal lukt het ijsclubs om de natuurijsbanen woensdag te openen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.