Sport
22 juni 2021, 21:03
Maandag kwam voor het eerst ooit een nog actieve American footballspeler uit de kast. Via Instagram postte de Amerikaanse topsporter Carl Nassib een video waarin hij openlijk vertelde op mannen te vallen. De coming-out zorgt voor veel positieve reacties, ook in Nederland. "Super. Ik hoop dat er snel een profvoetballer volgt", zegt Mike Gerritsen, een amateurvoetballer die vorig jaar zelf uit de kast kwam.
Mike, inmiddels 27 jaar, trad relatief laat met zijn geaardheid naar buiten. Onder andere vanwege zijn voetballeven. Hij speelt bij zijn club Helios in Deventer en traint daar ook de jeugd. "De voetbalwereld is best wel macho. Ik vroeg me dan ook af hoe men ermee zou omgaan. Of ik nog wel kon blijven voetballen. Ik zag er geen oplossing voor", blikt hij terug.
Als het aan Mike had gelegen, was hij veel eerder tot de beslissing gekomen om uit de kast te komen. Maar hij had geen rolmodel. Niemand tegen wie hij kon opkijken die ook homo was. "En dat is precies wat we nu nodig hebben. Stel dat Cristiano Ronaldo uit de kast komt. Dan weet ik zeker dat er veel meer mensen dat sneller zullen doen. Ik had niet zo'n voorbeeld."
Tophockeyster Ireen van den Assem is misschien wél zo'n voorbeeld. Zij is nu zo'n zes jaar uit de kast en heeft wel eens berichten gehad van mensen die in hetzelfde schuitje zaten als zij. Ze gaat dan het gesprek met hen aan tijdens een kopje koffie. "Je wil je altijd kunnen spiegelen aan iemand. Op het moment dat jij denkt dat je anders bent, in dit geval anders dan een hetero, dan is het belangrijk dat je daar meer over te weten kunt komen. En dat het eigenlijk heel normaal is."
Maar vaak wordt homo zijn niet als normaal gezien. De coming-out van de Amerikaanse topsporter is dan ook een zeer welkome boodschap, volgens de Blankenstein Foundation. Die zet zich in voor de sociale acceptatie van homo's en lesbiennes in de sport. "Andere deuren gaan nu open. Bij dit voorbeeld gaat het niet blijven", vertelt Thijs Smeenk, die workshops geeft namens de foundation.
Eén voorbeeld in de mannenwereld, dus. Maar in de vrouwensport zijn er tientallen, misschien wel honderden voorbeelden van openlijk lesbische vrouwen. Waarom is het in de sportwereld bij mannen dan zo'n taboe? "Bij mannen wordt homo zijn gezien als zwak. Vaak heerst bij jongens in een team onderling ook de gedachte: ik heb niks tegen homo's, maar ze moeten me niet aanraken. Of niet onder de douche naar me kijken. Daar hebben vrouwen veel minder last van", vertelt Smeenk.
Juist die mentaliteit zorgt ervoor dat mannen in de sport niet uit de kast komen. Terwijl er wel degelijk veel homo's in de (top)sport actief zijn. Maar voordat zij aan een coming-out durven te beginnen, zullen er eerst een paar rolmodellen moeten zijn. "Bij de vrouwen zijn die voorbeelden er wel. Dat maakt het voor jonge meiden ook veel makkelijker om uit de kast te komen", zegt Mike.
Toch moeten we misschien ook uitkijken dat we niet te veel druk leggen op mogelijke pioniers in de mannensport. "Rolmodellen zijn zeker nodig. De cultuur moet veranderen. Hoe meer rolmodellen, hoe sneller het zal gaan. Maar ik zou vooral willen zeggen: doe het vooral op je eigen manier. Je moet het zeker niet forceren. Uiteindelijk hoop ik dat iedereen zichzelf kan zijn en zich vrij voelt", klinkt de boodschap van hockeyster Van den Assem.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.