Terug

Volg Hart van Nederland

25 jaar na de laatste Elfstedentocht dromen Foeke en Eeuwe van een nieuwe

Sport

3 jan 2022, 22:26

Het is dinsdag precies 25 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht is verreden. Foeke Rensma (63) en zijn oom Eeuwe de Vries (76) reden destijds ook mee. De schaatsen waarop ze toen hebben geschaatst, kunnen zo weer gebruikt worden. Maar gaat de tocht der tochten er ooit weer komen?

Bij het tegelbruggetje in Bartlehiem, traditioneel het laatste obstakel voor de finish in Leeuwarden, blikken Foeke en Eeuwe terug op hun heroïsche rit. "Altijd weer mooi om hier te zijn. Alleen jammer dat er geen ijs ligt", verzucht Foeke.

De tocht in 1997 was zijn derde. "Maar ook de zwaarste. Mijn conditie was toen nog goed, dus: bikkelen. Ik was 10 over 6 's avonds binnen, we waren om half 7 gestart. We hadden een prachtige rit gehad. Onderweg heb ik ook genoten, dat was ik de voorgaande twee keer vergeten om te doen. Toen was het gewoon vol gas en kijken of ik de finish kon halen."

Foeke raakte geïnspireerd door zijn oom Eeuwe, die zelfs de legendarische 'Hel van 1963' voltooide. "Hij is mijn voorbeeld. Als klein jongetje kwam ik al bij hem op de boerderij. We gingen vaak naar de ijsbaan in Heerenveen. Hij zei toen al: 'Je moet lid worden van de Elfsteden, want als ie straks komt moet je er klaar voor zijn.' Dus ik ben heel vroeg lid geworden."

Niks vergeleken met '63

Viervoudig deelnemer Eeuwe de Vries is zelf vereeuwigd op een van de plaatjes op de tegeltjesbrug. In 1997 reed hij de toertocht in een groepje met onder meer oud-winnaar Jeen van den Berg. "Het was een mooie tocht. Het ijs was goed, maar er stond windkracht 6-7. De temperatuur was min 10. In '63 was het nog min 18, dus dat was niks. We kwamen om half 5 al aan, dus ik kon zelf de koeien weer melken."

In tegenstelling tot zijn neef heeft de 76-jarige zijn lidmaatschap nog niet opgezegd. Hij hoopt een van de komende winters toch nog een keer de tocht der tochten te kunnen rijden. "Ik zit in de eerste groep, dus ik zou vroeg beginnen. Als de wind maar in de goede hoek zit, dan kan het nog. Het bloed begint altijd sneller te lopen als het over de Elfstedentocht gaat. Dat zit in het Friese bloed."

It giet oan!

Foeke zal dan waarschijnlijk juichend langs de kant staan in Bartlehiem. "Als je Fries bent en je hebt het over de Elfstedentocht, dan weet je wat ik bedoel. Wat ze in het zuiden met het carnaval hebben, zo leeft de tocht hier. Hij komt zeker terug. Toen ik lid werd zeiden ze ook: het gaat nooit meer gebeuren, dat is allemaal verloren geld. Maar ik heb hem drie keer mogen rijden. It giet oan! De vraag is alleen: wanneer?"

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.