Terug

Volg Hart van Nederland

Koning moet belasting gaan betalen, vindt meerderheid kiezers

Koning moet belasting gaan betalen, vindt meerderheid kiezers

Koninklijk Huis

15 nov 2023, 08:41

Een grote meerderheid van de Nederlandse kiezers (70 procent) wil dat koning Willem-Alexander inkomensbelasting gaat betalen. Dat blijkt uit onderzoek van het Kieskompas, schrijft Trouw woensdag.

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Beatrix en prinses Amalia krijgen als enige leden van het koningshuis een uitkering van de Staat, waarover ze geen inkomensbelasting hoeven te betalen. Ook betaalt het viertal geen erf- en schenkbelasting, maar alleen een vermogensheffing over hun privévermogen.

GroenLinks-PvdA gaat nog een stapje verder. Leden van de partij willen dat de monarchie in Nederland in zijn geheel wordt afgeschaft, mede vanwege de kosten:

GroenLinks en PvdA willen af van monarchie vanwege kosten en verleden
2:22
GroenLinks en PvdA willen af van monarchie vanwege kosten en verleden

Een groot deel van de kiezers wil dat daar verandering in komt, blijkt uit het onderzoek van Kieskompas. En ook een groot deel van de politieke partijen wil dat de koning, net als iedere andere hard werkende Nederlander, inkomensbelasting gaat betalen. Alleen VVD, CDA, ChristenUnie, SGP en de Libertaire partij zijn tegen.

Wijziging grondwet

Op basis van de huidige peilingen zou het plan kunnen rekenen op steun van een ruime meerderheid in de Tweede Kamer.

Toch kan het niet zomaar door de Kamer worden geregeld, omdat hiervoor de Grondwet moet worden aangepast. Het plan moet daarvoor eerst worden aangenomen door de Eerste én Tweede Kamer, waarna er na een volgende verkiezing opnieuw over moet worden gestemd. Als twee derde dan nog steeds vóór is, kan de wijziging worden doorgevoerd.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.