Terug

Volg Hart van Nederland

Gek op Bossche bollen? Er is nu een speciaal museum voor

Eten

4 apr 2024, 22:22

De Bossche bol bestaat honderd jaar en krijgt daarom nu zijn eigen museum, onder het stadhuis in Den Bosch. Te zien is hoe de bol is ontstaan, hoe je ze moet eten en natuurlijk kan je er ook eentje proeven.

Bakker Jules is de initiatiefnemer van het museum in de vroegere atoomkelder onder het stadhuis. In kleine ruimtes waar je doorheen loopt, krijg je van alles mee over het ontstaan van de Bossche bol. Ook is er te zien hoe Bosschenaren de bollen eten en staat er een mini-fabriek. Als klap op de vuurpijl heeft het museum een zintuigenkamertje waar je chocola kunt proeven en je hoofd door een bol kan steken.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Sjekladebollen

Historicus Rob van de Laar kan meer vertellen over de oorsprong van de Bossche bollen. Vroeger stond de lekkernij bekend als chocoladebol. Pas in 1924 begon bakker Lambermont er slagroom in te doen, en het resultaat daarvan staat nu bekend als de Bossche bol.

Overigens noemen alleen mensen buiten Den Bosch het gebak zo. In de Brabantse hoofdstad zelf spreekt men nog steeds van 'sjekladebollen'. En misschien wel de belangrijkste les: je dient ze met mes en vork te eten.

Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.